Úterý, 23. dubna 2024

Nečas připustil prolomení limitů těžby

Premiér Petr Nečas poprvé připustil možnost prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí. A to v případě, že se majitelé pozemků na limitech domluví přímo s těžařskými společnostmi. Pokud by k tomu došlo, mohlo by to způsobit rozkol ve vládní koalici, která slíbila, že územní limity těžby nezruší. Problém s tím mají hlavně Věci veřejné, které tento bod do prohlášení vlády prosadily.

Nečas připustil prolomení limitů těžby

"Vláda se zavázala, že neprolomí limity těžby uhlí. Pravdou však je, že tyto limity nemají žádnou oporu v českém právním řádu. Jinými slovy: "Pokud by došlo k dohodě mezi důlními společnostmi a majiteli pozemků, pak bude nastartován správní proces, který může a také nemusí vést k zahájení těžby v předmětném území," řekl Nečas na včerejším Energetickém kongresu.

Podle Nečase by se těžební limity mohly začít rušit až po roce 2015, tedy v době, kdy už vládní prohlášení platit nebude. Svým výrokem Nečas navázal na rétoriku ministra průmyslu Martina Kocourka, který nedávno navrhl podobné řešení.

"Těžba bude možná jedině v případě jasné a dobrovolné dohody mezi vlastníky nemovitostí a těžební firmou. To umožní ukončit platnost limitů," uvedl dříve Kocourek s tím, že by se s prolomením limitů mohlo počítat po roce 2014.

Dobrá zpráva pro těžaře

V případě, že se Nečasovy výroky naplní, budou těžaři mít státem posvěcenou cestu k uhlí za limity. To se hodí hlavně Severočeským dolům energetické skupiny ČEZ, které za limity schovávají přes sto milionů tun uhlí a v cestě jim nestojí žádné překážky.

"Výrok premiéra je pro nás dobrou zprávou. Na dole Bílina jsou pozemky, které vlastní stát a soukromníci, a my je vykupujeme na dobu, kdy se limity zruší nebo posunou," řekl HN šéf Severočeských dolů Jan Demjanovič, který se už teď na těžbu za limity připravuje.

Druhá největší těžařská firma Czech Coal, která má za limity přes 750 milionů tun hnědého uhlí, se k výroku premiéra Nečase vyjádřit nechtěla. Uvedla však, že je připravena pokračovat v realizaci projektu zpřístupnění zásob hnědého uhlí za limity.

Czech Coal ale má v boji o uhlí za limity složitější pozici. Na rozdíl od Severočeských dolů by prolomení limitů musel spojit se zbouráním dvoutisícového města Horní Jiřetín. A v případě, že se z letošní malé novely horního zákona odstraní vyvlastňovací paragrafy, budou se těžaři muset složitě domlouvat s obyvateli Jiřetína a přilehlých obcí o překročení limitů těžby.

Nečas nás podrazil, tvrdí kritici

Odpůrci prolomení limitů považují Nečasův a Kocourkův krok za podraz.

"Vláda před volbami slibovala, že legislativně zajistí limity těžby. Tak to stojí v koaliční smlouvě. Nikdy neříkala, že to slibuje pouze na čtyři roky," řekl Jan Rovenský z Greenpeace.

Podle Martina Bursíka ze Strany zelených Nečas svým výrokem ponechává občany napospas silnému hráči, kterým je společnost Czech Coal.

Nečasův výrok však ještě neznamená, že mají těžaři a teplárníci vyhráno.

Chystanou Státní energetickou koncepci, která bude problém limitů řešit, musí odsouhlasit vláda, v níž má ODS menšinu. A kromě Věcí veřejných se k prolomení limitů staví odmítavě i TOP 09.

Kdo kolik těží

Kolik ročně vytěží české hnědouhelné společnosti a jaké zásoby mají za limity?

Severočeské doly
V současnosti vytěží 22 milionů tun hnědého uhlí ročně, což je nejvíc ze všech. Za limity schovávají kolem 107 milionů tun. Při zachování limitů těžby mají zásoby asi do roku 2037.

Czech Coal
Společnost s největší zásobou hnědého uhlí za limity, která čítá přibližně 750 milionů tun uhlí, ročně vytěží 14 milionů tun. Její prozatímní zásoby (před limity) jsou do roku 2055. Při prolomení limitů by však mohla těžit i v následujícím století.

Sokolovská uhelná
Má uhlí pouze do roku 2020. Těžební limity se jí netýkají, protože za nimi žádné zásoby uhlí nevlastní. Letos hodlá vytěžit 7,5 milionu tun uhlí, což je o milion tun méně než loni. Na vině je zčásti zavalení jednoho ze sokolovských lomů.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů