Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kodaň - Zelené město

Kodaň - Zelené město

Město je zelené nejen díky mnoha parkům, ale i díky postoji jeho obyvatel. Preferují bio-potraviny a produkty z ekologických zdrojů, a to včetně energie. Za oblíbený dopravní prostředek tu považují kolo, a tak v ulicích smrdí méně aut. V supermarketu narazíte u spousty potravin na cedulku hlásající "okologisk". Ve stejném stylu však frčí i oblečení nebo kadeřnictví.

Vychutnat si tady toho můžete spoustu. Třeba sledě naložené na sladkokyselo v curry dresinku, bramborový salát s koprem, rizoto z krup s řepou a hráškem, spoustu nejčerstvějších ryb a uleželých sýrů. Umějí tu i úžasné sladkosti, jako třeba jablečné či rebarborové koláče.

Dánsko je vyhlášené svými mléčnými výrobky a některé z nich doputovaly i k nám. Třeba sýrová pomazánka Buko, máslo Lurpak či sýry Esrom nebo zrající modrý sýr Danish Blue. V jednom supermarketu jsem dokonce neodolala při pohledu na láhev mléka s usazenou smetanou u hrdla a na posezení jsem je pak vypila. Chutnalo jinak než u nás. Ono totiž chutnalo! Pokud nemusíte mléko, zkuste místní skvělé jablečné mošty. Jak jinak než z ekologicky pěstovaných jablek.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů