Úterý, 23. dubna 2024

Žalobci: Postup při prověřování Nečase a Drobila byl správný

Žalobci: Postup při prověřování Nečase a Drobila byl správný

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 přezkoumalo závěry policistů, podle kterých se premiér Petr Nečas, exministr životního prostředí Pavel Drobil (oba ODS) a vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul nedopustili v kauze údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) trestného činu. Rozhodlo, že byl postup policie správný a zákonný. ČTK to dnes sdělil rakouský občan českého původu Philipp Janýr, který podal k přezkoumání podnět.

Janýr také dříve podal trestní oznámení, na základě kterého se kauzou zabývala policie. Podle něj mohli politici a úředník spáchat trestný čin neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání, protože neoznámili podezření z korupce na SFŽP, o kterém údajně věděli. Protikorupční policie 7. března případ uložila, aniž zahájila trestní řízení. Vyšetřování se týkalo i ministra vnitra Radka Johna (VV).

Janýr ve stížnosti proti uložení věci uvedl, že policie dostatečně nevysvětlila, co všechno prověřovala, jaké důkazy získala a co z důkazů vyplynulo. Závěry policistů pak podle něj byly v rozporu s tím, co v kauze vypověděl bývalý šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek. Zároveň tvrdil, že případ prošetřovali místně nepříslušní kriminalisté.

"Policejní orgán v rámci provedeného šetření zajistil listinné důkazy, jakož i vyslechl všechny zúčastněné osoby, kdy právě tyto důkazy byly podkladem pro rozhodnutí o uložení věci ad acta," uvedla v rozhodnutí o stížnosti obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná. Podle ní pak policisté vyhodnotili veškeré důkazy správně, opírali se také o Michálkova tvrzení. Žalobkyně neuznala ani námitku o nepříslušnosti vyšetřujícího útvaru.

Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný ředitel fondu Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Nahrávky poté zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), ještě předtím stihl Drobil Michálka odvolat. Ministr se pak po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat. Případ vyšetřuje protikorupční policie s podezřením na pokus o trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Následně se objevily informace, podle kterých se Michálek ještě před zveřejněním kauzy neúspěšně snažil o osobní schůzku s Nečasem, poté se setkal aspoň s šéfem úřadu vlády. Podle MfD tak Nečas o věci delší dobu věděl. Premiér říká, že zavolal Drobilovi a požádal ho, ať pošle Michálka na policii. O žádném trestném činu jsem nevěděl, uvedl již dříve.

Server euro.cz poté přišel se zprávou, že ještě dříve se Michálek setkal s Johnem. Ten řekl, že koncem léta s Michálkem opravdu hovořil, ale šéf SFŽP prý tehdy neměl v ruce žádné důkazy. John mu poradil, ať si pořídí nahrávky za použití techniky, kterou disponují někteří novináři, například jeho bývalý kolega z televize Nova Janek Kroupa. Podle některých právníků se Nečas nebo John mohli dopustit trestného činu.

Syn dlouholetého člena sociální demokracie Přemysla Janýra Philipp byl v minulosti v České republice odsouzen k pěti letům vězení za krácení daní. Podle dřívějších informací médií ho v roce 2007 ve Vídni zadržela na základě mezinárodního zatykače policie, následně ho však pustila. Podle Janýra totiž Rakousko své občany nevydává a jeho skutek tam není trestným činem. Muž je v Česku známý především jako přítel emigranta Rostislava Roztočila, který před více než pěti lety uprchl z plzeňské věznice Bory. Odsouzen byl za vraždu egyptského studenta, kterou společně s komplici spáchal v roce 1975.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů