Pátek, 19. dubna 2024

BP žádá úřady o povolení obnovit těžbu ropy v Mexickém zálivu

BP žádá úřady o povolení obnovit těžbu ropy v Mexickém zálivu

Ropná společnost BP požádala americké úřady o povolení k obnovení těžby v Mexickém zálivu. Žádost byla podle listu The New York Times (NYT) vznesena necelý rok poté, co výbuch na těžební plošině provozované firmou BP způsobil nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států.

BP chce podle deníku obnovit produkci ropy z deseti hlubokomořských vrtů v Mexickém zálivu. Výměnou za to slibuje zpřísnění bezpečnostních podmínek na těžebních plošinách a lepší dohled na práci. Podle zdrojů NYT z ropné společnosti nepočítá BP s tím, že by hloubila nové vrty.

Americká vláda po loňské ropné katastrofě vyhlásila moratorium na námořní těžbu ropy z hloubek větších než 150 metrů. Zákaz byl sice loni v říjnu odvolán, obnovení těžby z existujících vrtů ale úřady podmiňovaly zpřísněním bezpečnostních standardů na těžebních plošinách. Několik firem, mezi jinými Exxon Mobile či Chevron, už povolení k nové těžbě získalo.

V případě BP je ale obnovení těžby podle NYT kontroverzní. Společnost stále ještě splácí škody způsobené loňskou ropnou havárií, celkem na ně zatím vyčlenila 41 miliard dolarů (asi 700 miliard korun). Američtí vyšetřovatelé navíc zvažují, zda neobviní vedení BP ze zabití kvůli tomu, že při loňském výbuchu na těžební plošině Deepwater Horizon zahynulo 11 dělníků.

Plošina Deepwater Horizon, kterou si BP pronajala od firmy Transocean, vybuchla loni 20. dubna. Exploze nastala po nekontrolovatelném úniku ropy z vrtu, proud suroviny se nezastavil kvůli selhání pojistného ventilu. Po výbuchu se plošina potopila, z vrtu v hloubce 1500 metrů ale až do poloviny července vytékala ropa. Celkem se do moře dostalo na 800 milionů litrů suroviny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů