Pátek, 29. března 2024

Podporuj svého zemědělce

Model "komunitou podporovaného zemědělství" se v západní Evropě a Spojených státech rozvíjí přibližně 20 let a v posledních letech získal na síle především ve Francii, Velké Británii, USA a Německu. Reaguje na problémy průmyslového zemědělství, jako například kontaminace potravin, ale také na situaci potravinové (ne)soběstačnosti či zánik drobných rodinných hospodářství. Jen ve francouzské Provence denně zaniknou tři.

Podporuj svého zemědělce

Systém komunitou podporovaného zemědělství vychází z vůle spotřebitelů podpořit konkrétního hospodáře v jeho práci. "V zásadě se jedná o partnerství mezi sedlákem a spotřebitelem, kteří sdílejí rizika (neúrodu) ale i přínosy (nadúrodu) hospodaření. Obě strany tak vyjadřují vzájemný závazek. Ze strany spotřebitelů platit za potraviny spravedlivou cenu a odebírat veškerou produkci farmy a ze strany hospodáře produkovat zdravé, čerstvé a ideálně bio potraviny.

Spotřebitelé hospodářům zajišťují spravedlivou cenu za jejich produkty, často placenou s předstihem na celou sezónu, která jim a jejich rodině zajistí důstojné živobytí. Hospodáři zajišťují nejenom sezónní produkty, ale také zdravou rozmanitou krajinu, živý venkov a mnoho dalších méně zjevných přínosů," shrnula na konferenci zásady systému Traci Lewis z britské organizace Soil Association.

"Ve Francii svého sedláka podporuje na 200 000 spotřebitelů a v tamním systému AMAP je zapojeno na 8 000 farem," dodává Gäetan Vallee z francouzské organizace Alliance Provence.

Traci Lewis ještě doplnila: "Komunitou podporované zemědělství představuje nový ekonomický model, který je založen na demokratickém rozhodování, vzájemném sdílení rizik a přínosů, neziskovém základě a také nezávislý na veřejných dotacích."

Matihas von Mirbach, hospodář ze statku Kattendorfer Hof nedaleko Hamburku dodal: "Nebýt úzkého spojení s našimi zákazníky, nikdy by si nemohl náš statek dovolit produkovat více než 50 druhů zeleniny, 30 druhů sýrů, množství obilovin a dalších produktů." Jenom díky podpoře široké skupiny spotřebitelů může provozovat tak širokou škálu aktivit, aniž by byl závislý na zemědělských dotacích a odkázaný na výkyvy cen globálního trhu.

Více o komunitou podporovaném zemědělství se dočtete na webu www.biospotrebitel.cz

Kontaktní osoba:
Mgr. Jan Valeška
e-mail: infocentrum@biospotrebitel.cz
tel.: 272 660 501

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů