Pátek, 19. dubna 2024

Polsko energetickou firmu Enea zatím neprodá, nejprve ji hodlá rozšířit

Polsko energetickou firmu Enea zatím neprodá, nejprve ji hodlá rozšířit

Polská vláda odstoupila od plánů prodat svůj 51procentní podíl v elektrárenské skupině Enea v hodnotě zhruba pěti miliard zlotých (asi 30,3 miliardy korun). Privatizace by mohla začít teprve tehdy, až Enea zvýší výrobní kapacitu v největší polské černouhelné elektrárně, což může podle médií trvat nejméně dalších pět let.

"Ministerstvo státního pokladu plánuje nanovo zahájit privatizaci tehdy, až se investice (v Kozienicích) stane integrální částí fungování společnosti Enea," uvedl resort, jenž má prodej státního majetku na starosti.

Enea plánuje v elektrárně v Kozienicích postavit nový uhelný blok o výkonu 100 megawattů. Do konce letošního roku chce třetí největší elektrárenská skupina v Polsku vybrat firmu, která blok vybuduje. Zakázka má hodnotu pět až 5,5 miliardy zlotých, list Dziennik-Gazeta Prawna píše, že se o ni zajímají tři firmy, mezi nimi jedno čínské konsorcium.

Až do minulého týdne polská vláda o prodeji svého podílu ve firmě Enea jednala s francouzskou společností EdF. Francouzi ale podle agentury Reuters kvůli přísné ekologické politice Evropské komise nechtěli přistoupit na podmínku, kterou byla stavba nového uhelného bloku v elektrárně v Kozienicích.

Polsko už v roce 2008 prodalo menšinový podíl ve společnosti Enea švédské firmě Vattenfall. O prodej většinového podílu už se Poláci jednou snažili, jednání s německou RWE však ztroskotala.

Ministerstvo státního pokladu chtělo privatizaci dokončit už loni. Původně měl největší šance získat Eneu nejbohatší Polák Jan Kulczyk, koupi mu měla pomoci financovat česko-slovenská investiční skupina Penta. V prosinci ale od exkluzivních jednání s ním ministerstvo odstoupilo a pozvalo k nim EdF.

O státní podíl ve společnosti Enea se zajímal kromě jiných český Energetický a průmyslový holding (EPH). Podle listu Rzeczpospolita Kulczyk i EPH po krachu jednání s EdF počítali s tím, že se vrátí do hry.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů