Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo neotevře program Zelená úsporám!

Ministerstvo neotevře program Zelená úsporám!

Ministerstvo životního prostředí se nechystá znovu otevřít program Zelená úsporám na zateplování budov. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) řekl v Českém rozhlase, že by to byl ve chvíli, kdy se nedostává peněz na už přijaté žádosti, čirý populismus. O dalším postupu při vyřizování žádostí chce rozhodnout příští týden, až ministerstvo obdrží analýzu časové řady přijímání loňských žádostí. Program disponuje 19,6 miliardy korun, při sečtení všech požadavků několik miliard schází.

Zatím nebylo vyplaceno 42 tisíc z 80 tisíc žádostí. Přijímání žádostí ministerstvo uzavřelo v listopadu, podle některých kritiků čekalo do senátních voleb, aby nepokazilo pověst politiků vládních stran.

Chalupa uvedl, že bude hledat takovou cestu, aby se dostalo na všechny už přijaté žádosti a aby se výše dotací blížila co možná nejvíc už vyplaceným podporám. Jak přesně bude postupovat, rozhodne až příští týden. Existují podle něj tři možnosti - od krácení výše dotací přes vyplácení podpory podle data podání žádostí až k posuzování kvality zpracování dokumentace.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů