Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jevišovice na Znojemsku plánují zrekultivovat starou skládku, která se nachází v katastru obce. Obec loni dostala na sanaci starých ekologických zátěží dotaci 25 milionů korun, celkové náklady na odstranění skládky dosáhnou podle starosty obce Pavla Málka 26,5 milionu korun.
"Na skládku se ukládal odpad 40 let, uzavřena byla až v roce 1993," uvedl Málek. Podle něj by práce na rekultivaci místa měly začít v druhé polovině letošního roku. Zemina na bývalé skládce se podle něj pokryje izolační fólií, která se zasype štěrkem. Poté by měla být celá plocha osazena zelení.
Jevišovice mají asi 1200 obyvatel a leží 16 kilometrů od Znojma.

O 40 procent se během letošní zimy ztenčila ozonová vrstva nad Arktidou. O rekordním úbytku ozonu, který planetu Zemi chrání před škodlivými vlivy ultrafialového záření, informovala včera na základě měření ze satelitů a meteorologických balonů Světová meteorologická organizace (WMO). S úbytkem ozonu ve stratosféře se potýká pravidelně také Antarktida, v tomto případě se jedná o takzvanou ozonovou díru.

Aktivisté Greenpeace včera dopoledne překonali plot Strakovy akademie, kde právě zasedal kabinet, aby protestovali proti možnému prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách. Na zahradě sídla vlády vztyčili několik desítek křížů, které měly symbolizovat hřbitov obcí v minulosti kvůli těžbě odsouzených k zániku.

Hybridní model Toyota Prius, považovaný kdysi za experiment pro ekology, se stal obecně rozšířeným vozem. Tedy alespoň v USA, kde se prodal již milion těchto aut. Toyota Prius prodává již jedenáct let, celkově jich na celém světě prodala tři miliony.
Obliba Priusu v USA roste i díky tomu, že za těch 11 let tam zdražil benzin z jednoho na čtyři dolary.

Citáty týdne:
>>Například proslulý lord Mandelson rezignoval třikrát a třikrát se do vlády vrátil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů