Středa, 17. dubna 2024

Lesy vyhlásí tendr na těžbu dřeva ve 117 oblastech ještě tento měsíc

Lesy vyhlásí tendr na těžbu dřeva ve 117 oblastech ještě tento měsíc

Veřejná zakázka Lesů ČR na těžbu dřeva od roku 2012 bude vyhlášena ještě v dubnu a bude rozdělena na 117 oblastí. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) nyní zbývá dopracovat už jen zadávací dokumentaci.

Podmínky připravovaného tendru obsahují pojistky, které by měly zabránit získání dominantního postavení na trhu. "Zákaz koncentrace bude formulován jako omezení, že soutěžitel nesmí získat více než 23 smluvních územních jednotek," uvedl předseda dozorčí rady LČR a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Chystaná zakázka, původně za 16 miliard korun, byla v minulosti několikrát kritizována za neprůhlednost a zvýhodňování velkých firem. Její současná podoba však podle protikorupční organizace Transparency International (TIC) není diskriminační ani výrazně neomezí hospodářskou soutěž.

"V předložených dokumentech TIC neshledala nic, co by nepřiměřeně omezovalo konkurenční soutěž a působilo diskriminačně. Zvolená metoda veřejné zakázky nepochybně ovlivní podobu trhu, ale vše nasvědčuje tomu, že bude maximalizovat příjem Lesů ČR," stojí ve společném prohlášení ministerstva zemědělství a TIC. Transparency International přípravu pětiletého tendru posoudila a tvrdí, že vyhlášení této zakázky už nic nebrání.

Ministr Fuksa v minulých dnech odmítl návrhy kritiků tendru, že by soutěž měla být odložena na červen. K posunutí termínu a k zahájení nové diskuse o jejich podmínkách vyzvalo v polovině března ministra šest organizací sdružujících dřevozpracovatelské firmy, vlastníky soukromých lesů a živnostníky pracující v lesnictví. Kritici se bojí zejména vzniku regionálních monopolů lesnických firem, jež povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví.

Připravovaný tendr dlouhodobě kritizuje také ekologické Hnutí Duha. Tato organizace před třemi týdny zahájila internetovou kampaň Netunelujtelesy.cz, která mimo jiné odmítá připravované velké tendry. Do středy se k ní připojilo téměř 6000 lidí.

Ministra naopak podpořilo 17 lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře. Vyzvaly Fuksu k vypsání soutěží nejpozději v průběhu tohoto měsíce.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů