Středa, 24. dubna 2024

V Chropyni hoří firma na zpracování plastů, evakuovány tři ulice

V Chropyni hoří firma na zpracování plastů, evakuovány tři ulice

Chropyně - Hasiči od jedné hodiny ráno bojují s obrovským požárem podniku na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku. Čtyřpodlažní budova zůstala kompletně v plamenech, hasiči proto vyhlásili nejvyšší možný stupeň požárního poplachu. Vítr unášel nebezpečné zplodiny na okolní obce, varováni byli obyvatelé Chropyně, Hulína, Skaštic a Břestu, Žalkovic, Kyselovic a městské části Kroměříže Bílany. Právě kvůli zplodinám nařídila policie neprve dobrovolnou, následně povinnou evakuaci pro obyvatele tří blízkých ulic Hrad, Františkov a Drahy. Prozatímní útočiště našly necelé tři stovky lidí v místní tělocvičně, večer se rozhodne, zda se budou moct vrátit domů.

Video: Vstup Luboše Dostála a reportáž Filipa Zdražila

O evakuaci těchto lidí rozhodl krizový štáb. V ulicích sice nebyla naměřena nadlimitní koncentrace nebezpečných látek, ale jejich dlouhodobé působení by mohlo zdejším obyvatelům uškodit," uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Evakuace nakonec byla nařízena, protože požár není možné v dohledné době dohasit a do vzduchu nadále unikají škodliviny. "Podle měření krajské hygienické stanice sice nedosahuje jejich množství ani hodnot naměřených v Ostravě, ale jedná se o preventivní opatření kvůli možným následkům z dlouhodobého působení dýmu," uvedl Mitáček.

Lidé mají zůstat raději doma a neotvírat okna

Podle starosty Josefa Hlouška budou lidé do večera v tělocvičně na sídlišti. "Pak se rozhodne, zda se vrátí domů, nebo budou umístěni do evakuačních center v Kroměříži či Hulíně. Nevymysleli jsme si to, chráníme zdraví lidí," uvedl Hloušek a dodal, že jde zhruba o 250 až 300 lidí.

Policie řídí dopravu v místě požáru Policie řídí dopravu v místě požáru Chropyni zahalil hustý dým Chropyni zahalil hustý dým Požár přilákal spoustu zvědavců Požár přilákal spoustu zvědavců

"Vítr jde stále stejným směrem. Doporučujeme lidem, aby zbytečně nevycházeli a neotevírali okna, aby se nenadýchali kouře. Měli by přitom ochránit zejména děti, seniory či nemocné lidi," přiblížil nad ránem situaci mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Na místě zasahuje stovka hasičů, jeden dobrovolník si poranil nohu

Na místě zasahuje více než 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlínského, Olomouckého i Jihomoravského kraje, celkem jde nejméně o 100 hasičů. Jeden z dobrovolných hasičů se při hašení požáru utrpěl středně těžké poranění nohy.

S hašením požáru v Chropyni pomáhá i vrtulník S hašením požáru v Chropyni pomáhá i vrtulník "Plameny šlehají asi 20 metrů nad budovu, je to opravdu děsivý pohled. Situace je vážná, kvůli větru hrozí rozšíření požáru i na okolní objekty průmyslového areálu," popsal Mitáček. Zvláštní stupeň požárního poplachu přitom hasiči ve Zlínském kraji naposledy vyhlašovali na přelomu června a července 2007, kdy několik dnů hořel sklad pneumatik v Uherském Brodě na Slovácku.


Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů