Čtvrtek, 28. března 2024

CHALOUPECKÝ DEN ZEMĚ JIŽ PO DVACÁTÉ A TENTOKRÁT HNED TŘIKRÁT

CHALOUPECKÝ DEN ZEMĚ JIŽ PO DVACÁTÉ A TENTOKRÁT HNED TŘIKRÁT

Chaloupky o.p.s. letos slaví kulatiny, už dvacet let pro školy připravuje výukové programy, pro učitele semináře a exkurze, už dvacet let ukazuje veřejnosti, jak chránit své životní prostředí a jak se starat o přírodu a už po dvacáté pořádá Chaloupecký Den Země. Letos dokonce na třech místech v kraji Vysočina.

Den Země na Chaloupkách
Pracoviště Kněžice, známé jako Chaloupky, připravilo pro děti i dospělé velikonočně laděný den otevřených dveří na neděli 17. dubna od 10 do 16 hodin.
Pro kluky bude připraveno pletení mrskaček, turnaj v kuličkách, odpalování špačka nebo třeba chůze na chůdách. Děvčata si budou moci vyrobit jarní dekoraci, něco si upéct a rodiče si nechat třeba naklepat kosu na sezónu, případně koupit novou. V plánu je také stříhání ovcí a ukázka jehňátek, která se mají v nejbližší době narodit. Dále budou připraveni ornitologové, jako odborný doprovod na výpravu za ptačími hlasy. "Součástí akce bude opět čajovna, divadlo a vystoupí folklórní soubor Okřešánek. Na místě bude možnost projet se na koni nebo v bryčce a Muzeum Vysočiny Jihlava přiveze ochutnávku Arménské kultury," doplňuje program Martin Kříž, vedoucí pracoviště.
Na prodejních stáncích se letos objeví především výrobky z chráněných dílen a nebude chybět ani bleší trh.
"K dvacetinám Chaloupek vztyčíme kamenný kříž s modlitbou Sv. Františka z Assisi, patrona pastevců a ochránců přírody," zve k důležité události Chaloupek Kříž.

Den Země ve Velkém Meziříčí
Pracoviště Velké Meziříčí, kterému místní neřeknou jinak než Ostrůvek, připravilo na 17. dubna od 13 hodin procházku Balinským údolí, kde na účastníky bude čekat spoustu zábavy a zajímavých aktivit.
"Vydejte se s námi za trnkový keř, či pod Jezevčí skálu. Zavzpomínejte na známé televizní hrdiny a objevte spolu s nimi chuť i vůni lesa," zve na Den Země Jana Audy, vedoucí pracoviště. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky dravců a dalších lesních zvířat, stahování dřeva koněm, odlévání stop, stromolezení, plavbu na loďkách, opékání nad ohněm a mnoho dalších hrátek především se dřevem. "Pro ty, co doputují až do Balin bude připraveno občerstvení a bohatý program. Zapotí se při štípání či řezání dřeva dvoumužnou pilou, odpočnou při hře na dřevěné hudební nástroje a za odměnu se můžou svézt kočárem," láká Audy.
Trasa dlouhá asi 5 km je sjízdná i pro kočárky a začíná u vstupu do Balinského údolí a končí v Balinách. Pro cestu zpět je možné využít autobus.

Den Země v Horní Krupé
V Horní Krupé 17. dubna od 13 do 16 hodin zaměří Chaloupky Den Země na devatero starých a již zapomínaných řemesel, která přiblížila Iva Kopecká, vedoucí střediska: "Jako devět stěžejních řemesel jsme vybrali drátování, řezbářství, paličkování, roubování, otloukání píšťalek, malování kraslic, kovářství, výroba velikonočních řehtaček a pletení pomlázky." Mimo řemesel si bude možné vyzkoušet také staročeské jarní hry - cvrnkání kuliček, tlučení špačků nebo třeba závody na chůdách. "Chtěla bych poprosit všechny, kteří se k nám chystají, aby si s sebou vzali vyfouknuté vajíčko a kdo má tu možnost, tak ještě předpěstovanou podnož citrusu ze semínka. Bude mít příležitost si ji naroubovat," žádá případné návštěvníky Kopecká. Po celou dobu konání akce bude zajištěno občerstvení.


Více informací poskytne:

Den Země na Chaloupkách (Kněžice):
Ing. Martin Kříž, 775 740 221, martin.kriz@chaloupky.cz

Den Země ve Velkém Meziříčí:
Mgr. Jana Audy, 737 079 075, jana.audy@chaloupky.cz

Den Země v Horní Krupé:
Mgr. Iva Kopecká, 734 416 343, iva.kopecka@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů