Čtvrtek, 28. března 2024

Japonsko rozšíří evakuační zónu okolo Fukušimy. Lidé musí odjet povinně

Japonská vláda prý plánuje zcela uzavřít okolí poškozené elektrárny.

Japonsko rozšíří evakuační zónu okolo Fukušimy. Lidé musí odjet povinně

Z dvaceti na třicet kilometrů chce Japonsko rozšířit bezpečnostní pásmo okolo jaderné elektrárny Fukušima I, ze které stále uniká radiace. Evakuace navíc bude oproti dřívějšku povinná, v oblasti prý nesmí nikdo zůstat.

Až dosud vláda podobnou možnost odmítala, nyní ale přistoupila na rozšíření alespoň na některých místech, píše list Asahi. A to přesto, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii doporučuje kvůli vysoké úrovni radiace rozšíření evakuační zóny v celé oblasti. Obyvatelé budou mít na evakuaci týden.

Deník Japan Times informoval, že japonská vláda už brzy zcela uzavře dvacetikilometrový okruh kolem poškozené elektrárny. Lidé si už tak nebudou moci chodit do svých opuštěných domovů pro osobní věci.

Guvernér prefektury Fukušima Juhei Sató kritizoval vládu za rozhodování o evakuaci lidí z blízkosti elektrárny. Původně dostali pokyn zůstat doma a nevycházet, pak se měli evakuovat dobrovolně. "Občané žijící v okruhu do 30 kilometrů byli zmatení a nevěděli, co mají dělat," řekl Sató v televizi. S ředitelem provozovatelské firmy Tepco, který má během pondělka oblast navštívit, se odmítá setkat.

Fukušima I byla silně poškozena přesně před měsícem, kdy severovýchod Japonska postihlo silné zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami. Při největší katastrofě, která Japonsko od druhé světové války postihla, zahynulo nebo je pohřešováno okolo 28 tisíc lidí. Okolo 150 tisíc Japonců stále žije v provizorních ubytovnách.

V přístavním městě Rikuzentakata se některé rodiny přestěhovaly do nouzových dočasných domků. Mají jenom 30 metrů čtverečních, ale poskytují komfort v podobě lednice, pračky a mikrovlnné trouby. Pro lidi, kteří minulý měsíc trávili ve školních tělocvičnách, to je alespoň částečná úleva. Kvůli nedostatku domků ale na každých 50 žadatelů připadá jen jeden. Město proto chce do půlky května postavit v různých částech další čtyři stovky těchto příbytků.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů