Čtvrtek, 28. března 2024

Japonsko měsíc po katastrofě: přišly další silné otřesy

Japonsko včera zasáhlo další silné zemětřesení. Jeho ohnisko bylo asi 13 kilometrů pod zemí, na jihu prefektury Fukušima, kterou přesně před měsícem zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály. Otřes měl podle Amerického geofyzikálního institutu (USGS) intenzitu 7,1 stupně. Bylo vydáno varování před tsunami, které ale úřady zakrátko odvolaly.

Japonsko měsíc po katastrofě: přišly další silné otřesy

Otřes bylo cítit až v Tokiu, ležícím 170 kilometrů jižněji. Společnost TEPCO, provozovatel jaderné elektrárny Fukušima, která byla před měsícem značně poničena, okamžitě nařídila svým pracovníkům elektrárnu opustit. Její mluvčí uvedl, že otřes asi na 50 minut přerušil přívod elektřiny ke třem reaktorům, takže nakrátko vypadlo jejich chlazení. Zároveň uklidnil, že nehrozí žádné nebezpečí.

Včerejší otřes zasáhl Japonsko pár desítek minut poté, co si severovýchod země minutou ticha připomněl oběti zemětřesení a následné přívalové vlny, které přesně před měsícem zasáhly tuto část země.

Japonsko včera také rozšířilo 20kilometrovou evakuační zónu kolem poškozené jaderné elektrárny, protože stupeň radioaktivního zamoření v jejím okolí je stále vysoký. Vláda nicméně ještě před včerejšími otřesy uvedla, že se značně snížilo riziko většího radioaktivního úniku z Fukušimy.

"Nebezpečí, že se situace v jaderné elektrárně zhorší a dojde k novému většímu úniku radioaktivity, se značně snížilo," prohlásil vládní mluvčí Jukio Edano.

Březnová katastrofa, nejhorší, jakou souostroví zažilo od druhé světové války, si podle stále prozatímní bilance japonské policie vyžádala na 27 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Materiální škody zatím čekají na vyčíslení.


Další zprávy včetně videa a fotogalerií zhlédněte na www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů