Čtvrtek, 25. dubna 2024

... a na řadě je kompostárna

Horní Bečva je malebná obec na Valašsku, prosperující z rozvoje horské turistiky, zimní a letní rekreace. Nyní tam v 970 rodinných domech bydlí 2450 obyvatel. V katastru obce se však nachází i 550 soukromých chat a chalup. Rekreaci slouží také čtyři desítky penzionů a hotelů.

... a na řadě je kompostárna

Aby obec ležící v Chráněné krajinné oblasti Beskydy návštěvu tisíců milovníků hor hostitelsky úspěšně zvládla, věnuje značnou pozornost ochraně životního prostředí. Vybudovala odpadové centrum pro komplexní a přitom jednoduché nakládání s celou škálou komunálních odpadů. Stalo se tak za významné pomoci zlínské společnosti ENVIprojekt, která již pátým rokem pomáhá zejména obcím na Moravě zpracovávat žádosti a projektovou přípravu na získávání dotací z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

ENVIprojekt pomohl i Horní Bečvě. Jak uvedl jeho jednatel Oldřich Fišer, uznatelné náklady na vybudování odpadového centra o rozloze 3404m2 a roční kapacitě 398 tun dosáhly téměř 16,4 mil. Kč, z nichž Evropská unie uhradila prostřednictvím OPŽP 14 milionů. Zbytek doplnil státní rozpočet (0,7 mil. Kč) spolu s obcí (1,5 mil. Kč).

Místní občané i chataři se už učí přivážet do areálu sklo, plasty, elektrozařízení, objemný odpad, pneumatiky, nebezpečné odpady atd. Podle Milana Bordovského, jednatele Služeb HB, občané si zvykli třídit plast, papír a sklo do PET pytlů. Každý Hornobečvan v průměru ročně odevzdá 13 kg plastu, 12 kg skla a 5 kg papíru. Na poplatcích za komunální odpad loni obec vybrala od občanů přes 0,8 mil. Kč, od chatařů dalších 0,23 mil. Kč a od majitelů hotelů, penzionů a firem, kteří jsou zapojeni do systému odpadového hospodářství obce, inkasovala 0,465 mil. Kč. Přesto likvidaci odpadů dotovala dalšími bezmála 0,8 mil. Kč.

Součástí Odpadového centra je i kompostárna, která bude zprovozněna ještě letos. "Technické vybavení pro zpracování biologicky rozložitelných odpadů již máme. Bylo rovněž pořízeno za evropské peníze," vysvětlil Milan Bordovský.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů