Pátek, 29. března 2024

Kocourek bude při přípravě energetické koncepce "limitován" programovým prohlášením vlády

Kocourek bude při přípravě energetické koncepce "limitován" programovým prohlášením vlády

Občanské sdružení Kořeny vítá dnešní usnesení vlády, kterým zavázala ministra průmyslu a obchodu Kocourka vypracovat státní energetickou koncepci v souladu s programovým prohlášení vlády, tj. s předpokladem zachování limitů těžby uhlí. Ministr Kocourek se přitom v minulých dnech s podporou premiéra Nečase snažil prosadit, aby vláda dala jeho úřadu mandát k vypracování energetické koncepce, která by počítala pouze s variantou prolomení těžebních limitů. Tomu se nakonec zvláště za přispění ministrů VV podařilo zabránit. Vláda naopak Kocourka výslovně zavázala, aby se při přípravě koncepce držel programového prohlášení, podle kterého se vláda výslovně "zachování územních limitů těžby hnědého uhlí a jejich legislativní zajištění."

"S dnešním usnesením vlády jsme spokojeni, i když se stále musíme mít na pozoru. Nedávná ofenziva ministra Kocourka a premiéra Nečase nám ukázala, že část ODS se myšlenky na prolomení limitů jen tak lehce nevzdá. Toto usnesení nicméně příznivcům těžby zúžilo manévrovací prostor, což nás v Litvínově samozřejmě potěšilo," komentovala dnešní vládní usnesení členka výboru Kořenů Tereza Otcovská a doplnila: "Pokud státní energetická koncepce přestane s využitím uhlí za limity počítat, ztratí těžaři a teplárny jeden z posledních argumentů, proč se nezačít limitům konečně přizpůsobovat."

Místostarosta Horního Jřetína Vladimír Buřt uvedl: "Vláda, která se v koaliční smlouvě zavázala legislativně zajistit limity těžby, nemůže dost dobře předjímat jejich prolomení, aniž by se definitivně znemožnila. V tomto ohledu je její dnešní usnesení logické. Ministr Kocourek sice tvrdí, že zrušení limitů ještě neznamená bourání Horního Jřetína a pochod rypadel na Litvínov, protože těžaři by se museli dohodnout s místními majiteli nemovitostí. Jenže my své domovy Tykačovi a spol. nikdy neprodáme. Je proto absurdní, aby stát s využitím uhlí pod naším městem jakkoliv počítal."


Kontakt:

Tereza Otcovská, členka výboru sdružení Kořeny, tel. 777 282 539, e-mail: oskoreny@email.cz

Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jřetína, tel: 724 081 095, e-mail: vladimir@burt@email.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů