Sobota, 20. dubna 2024

Zelená úsporám dala Bízkové červenou

Zelená úsporám dala Bízkové červenou

Rut Bízková skončila na postu náměstkyně ministra životního prostředí. >>Stopku<< jí de facto vystavil ministr Tomáš Chalupa (ODS) kritikou projektu Zelená úsporám, za který náměstkyně zodpovídala.

Chalupa přitom také provedl na úřadě personální změny, aniž je s Bízkovou konzultoval. Nicméně minulý týden ministerstvo oznámilo, že Bízková odešla k 7. dubnu po vzájemné přátelské dohodě.

Třiapadesátiletá úřednice, jež byla díky nominaci ODS i resortní ministryní ve Fischerově úřednické vládě, působila ve vedoucích funkcích ministerstva životního prostředí přes šest let. Náměstkyní se stala už v roce 2006.

Loni pak byla tři měsíce ministryní.

Už čtrnáct dní po svém nástupu do čela resortu >>rozsekla<< dlouho diskutovanou kauzu a posvětila stavbu nové elektrárny Prunéřov, jež patří firmě ČEZ.

Exministr životního prostředí a bývalý lídr zelených Martin Bursík to ironicky označil za >>velké překvapení<<. Ekologové Bízkové vyčítali, že elektrárna měla být ekologicky šetrnější. Podle nich ministryně jen vyhověla nátlaku ODS a ČEZ. Faktem je, že Bízková dříve pracovala například i jako mluvčí ČEZ.

Za ministra Pavla Drobila se loni stala opět náměstkyní. Přežila aféru s údajnou korupcí na fondu životního prostředí a začala sloužit i pod Drobilovým nástupcem Tomášem Chalupou. S ním se však rozešla.

Chalupa poukazoval na to, že Bízkovou dozorovaný program Zelená úsporám se zadrhl kvůli chybám. Dočasně pověřená ředitelka Státního fondu životního prostředí Radka Bučinová pak bez vědomí Bízkové odvolala šéfa programu Martina Čecha i ekonomickou náměstkyni fondu Andreu Kopeckou.

>>To se Bízkové zřejmě dotklo nejvíce, proto se k rezignaci odhodlala,<< uvedl pro týdeník Ekonom zdroj přímo z ministerstva. Sama Bízková pouze konstatovala, že >>po více než šesti letech v resortu nastal čas pro změnu<<.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů