Pátek, 19. dubna 2024

ČSA testují šetrnější způsob přistávání, má ušetřit palivo

ČSA testují šetrnější způsob přistávání, má ušetřit palivo

České aerolinie testují šetrnější způsob přistávání s použitím takzvaného přiblížení s ustáleným klesáním. Tento způsob by měl aerolinkám ročně ušetřit tisíce tun paliva a výrazně snížit emise oxidu uhličitého a hlučnost motorů přistávajících letadel o pět decibelů. Novinářům to sdělila mluvčí Skupiny ČSA Hana Hejsková.

"Díky aplikaci postupů přiblížení s ustáleným klesáním je možné na jednom příletu ušetřit až 100 kilogramů paliva," řekl člen představenstva a viceprezident pro Letový provoz ČSA Marek Týbl. Testovací lety budou trvat minimálně do začátku září. Cestující žádný rozdíl proti původnímu způsobu přistání nepocítí, uvedly ČSA.

Přiblížení s ustáleným klesáním od dnešního dne aerolinky testují na linkách z Moskvy, Paříže, Milána, Osla, Larnaky a Bukurešti do Prahy. Nový způsob přistání spočívá v plynulém klesání k letišti pod stálým úhlem tří stupňů. Doposud se dopravní letadla k letišti přibližovala pomocí kombinace úseků ostřejšího klesání a horizontálního letu. Podle Hejskové je při tomto manévru nutné zvyšovat otáčky motorů.

ČSA v současném letovém řádu 2010/11 nabízejí pravidelné spojení do 100 destinací ve 44 zemích světa, z toho v rámci vlastní sítě linky do 56 destinací v 37 zemích světa.

ČSA loni snížily provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy Kč. Výnosy aerolinek klesly na 16 miliard Kč z 19,7 miliardy v roce 2009. Hospodaření firmy by mělo stabilizovat její propojení s dlouhodobě ziskovým Letištěm Praha v Českém aeroholdingu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů