Pátek, 29. března 2024

Sokolovská uhelná připravuje likvidaci odpadu i průmyslovou zónu

Sokolovská uhelná připravuje likvidaci odpadu i průmyslovou zónu

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) připravuje třídírnu odpadu a jeho zplyňování, zároveň dokončuje přípravu nové průmyslové zóny u Starého Sedla. Zaznělo to na dnešním jednání Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje. Jak ale upozornil technický ředitel SUAS Jiří Pöpperl, ani tyto přidružené aktivity nemohou nahradit nevyhnutelný útlum těžby, a tím nutnost hledat pro zaměstnance Sokolovska nové pracovní uplatnění.

Technologii na zplyňování odpadu a následné spalování energoplynu už SUAS má. Aby ji mohla využít, bude ale potřebovat závod na zpracování komunálního odpadu. Ten by měl vzniknout vedle současné skládky společnosti Sater u Chodova. "Dokončujeme projekty a letos bychom chtěli požádat o stavební povolení," uvedl dnes Pöpperl.

SUAS třídírnu postaví bez ohledu na to, jestli se obce Karlovarského kraje nakonec dohodnou na tom, že zplyňování odpadu zajistí do budoucna hlavní část likvidace komunálního odpadu v kraji. Podle Pöpperleho půjde o investici v řádech stovek milionů korun. SUAS má jasnou výhodu proti jiným variantám v tom, že má technologii a je blízko zdroje odpadu, uvedl.

Podobně je téměř připravena i průmyslová zóna mezi Starým Sedlem a Sokolovem. Představitelé krajské samosprávy, SUAS, hospodářských komor a dalších institucí se ale dnes shodli na tom, že bude třeba nejprve v expertní skupině určit, jaký obor by v zóně byl nejvýhodnější z hlediska zaměstnanosti a budoucnosti pro region.

Podle Pöpperleho začne Sokolovská uhelná snižovat těžbu ze současných 7,8 milionu tun na zhruba 5,5 milionu tun v letech 2016 až 2025, po roce 2025 pak dále na asi čtyři miliony tun. To bude znamenat postupný pokles počtu zaměstnanců ze současných asi 4500 o zhruba 900. I když SUAS nechce propouštět, ale využije přirozených odchodů, je podle Pöpperla zřejmé, že počet zaměstnanců bude klesat a zejména pro nově vystudované pracovníky bude čím dál těžší najít práci. A ani plánované nové obory SUAS, jako je likvidace odpadu, problém výrazně nevyřeší, dodal.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) se budou zástupci podnikatelských subjektů a samosprávy i nadále scházet, aby hledali cesty, jak regionu pomoci od hrozící nezaměstnanosti a zaostávání. Podle uvolněného krajského zastupitele Tomáše Hybnera (ČSSD) je zřejmé, že nebude možné spoléhat na stát, ale kraj si bude muset pomoci sám.

Pavel Peňás

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů