Pátek, 19. dubna 2024

Nový sarkofág pro Černobyl

26. dubna tomu bude 15 let, co vinou lidského faktoru vybuchl atomový reaktor v bloku č. 4 jaderné elektrárny v Černobylu na Ukrajině. O této havárii už bylo napsáno mnohé. Zpráv o omezení či zastavení nebezpečné radiace, jež se ze zničeného reaktoru dosud šíří, je už méně. Nyní se však chystá výstavba nového sarkofágu.

Nový sarkofág pro Černobyl

Jak zastavit záření

V prvních týdnech a měsících po katastrofě se sovětské orgány snažily minimalizovat záření z rozpadlého reaktoru a bloku tím, že na něj shazovaly z vrtulníků ohromná množství betonu. Tak se vytvořil svého druhu provizorní kryt, ovšem nerovnoměrné tloušťky a nedlouhé životnosti a záření mezerami v něm pronikalo ven dále.

Již krátce po havárii vznikl z iniciativy expertů a mezinárodních organizací realizační plán na postavení důkladného krytu nad zničeným reaktorem. V roce 1992 pak byl vyhlášen tendr na projekty, které by umožnily přeměnit kryt na objekt bezpečný pro životní prostředí, v bezpečnou "obálku".

Beton už nestačí

V současné době však obal už bezpečný není. Starý sarkofág byl naposledy zpevňován v letech 2004-8, ale již nyní se ukazuje, že zpevňování klasickou betonovou metodou je nedostatečné. Nový bezpečnostní sarkofág, jehož návrh byl představen v roce 2004, má být multifunkční zařízení s odhadovanou životností 100-150 let, které umožní v budoucnosti i to, aby z bloku 4 bylo odstraněno stále se ještě vyskytující jaderné palivo a aby toto mohlo v bloku být upraveno pro budoucí bezpečné uložení jinde.

Nový sarkofág bude mít tvar obří haly s obloukovitým příčným profilem, která "překryje" provizorní řešení. Hala vznikne nejprve vedle bloku 4 a po dokončení bude nad něj přesunuta po kolejnicích. Dosáhne výšky 105 metrů, šířky 257,5 metru a délky 150 metrů. Plášť haly bude z materiálu nepropouštějícího radioaktivní záření. Stavbu realizuje francouzská firma Novarka, za spoluúčasti řady západoevropských a amerických firem, zkušených z výstavby jaderných elektráren. Práce by měly být dokončeny v roce 2013.

Kdo zaplatí halu?

Údaje o tom, kolik bude stavba stát, se různí - některé prameny uvádějí 550 milionů dolarů, ale to je zřejmě částka kalkulovaná v době, kdy byl projekt poprvé představen. Bližší pravdě zřejmě bude odhad 2 miliardy eur. Tuto částku, na níž se podílí EU i jednotlivé západoevropské státy, se podařilo zajistit ze dvou třetin, ke konci loňského roku ještě zůstalo nepokrytých 740 mil. USD.

Paradoxní je postoj Ruska. I když stavbu nového sarkofágu podporuje též skupina G8, jejímž členem je i Rusko, přislíbila zatím tato země, evidentně největší viník černobylské havárie, přispět jen 23 miliony eur. Přitom loni Ruská federace na výstavbu nových jaderných reaktorů na svém území, byť jistě bezpečnějších, než byl černobylský VVER, vynaložila 1,7 miliardy eur.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů