Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nad černobylským reaktorem vyroste kryt vysoký jako Socha svobody

Nad černobylským reaktorem vyroste kryt vysoký jako Socha svobody

Čtvrtstoletí po černobylské havárii se mezinárodní společenství stále snaží zastavit hrozbu dalšího zamoření vyvolaného největší jadernou katastrofou v dějinách. Kryt narychlo vybudovaný těsně po explozi, pro který se na Ukrajině vžil název "sarkofág", má posílit nová konstrukce vysoká jako Socha svobody a třikrát těžší než Eiffelova věž. Vybudováno bude i nové úložiště černobylského jaderného odpadu.

Když 26. dubna 1986 explodoval černobylský čtvrtý reaktor, byl během šesti měsíců nad jeho troskami vybudován sarkofág, aby se kontaminovaný prach nešířil po okolí, a aby dělníci, vystavovaní ozáření, nebyli dál ohrožováni na životech.

Podle expertů je nutné vybudovat nový kryt, aby voda a tající sníh do starého sarkofágu nepronikaly a aby se ozářený prach už nešířil. Nový kryt má rovněž pomoci při rozebrání trosek reaktoru.

Kryt označovaný zkratkou NSC (nové bezpečnostní pouzdro) bude široký 257 metrů, dlouhý 164 metrů a vysoký 110 metrů a bude vážit 29.000 tun. Jeho cena bude dosahovat jedné miliardy eur (24 miliard korun) a životnost sto let.

Jde o obrovskou mříž složenou ze segmentů z trubkové oceli vybudovanou na dvou betonových nosnících. Konstrukce bude sestavena přímo na místě asi 250 metrů od zničeného čtvrtého reaktoru. Po dokončení bude přesunuta na místo, aby reaktor překryla.

Kontrakt na výstavbu nového krytu dostalo konsorcium Novarka, které tvoří francouzské stavební firmy Vinci a Bouygues. Základy začaly být budovány v září loňského roku. Podle posledních plánů má být NSC hotov v létě 2015.

Spotřebované jaderné palivo z doby, kdy byl Černobyl funkční, je uloženo v meziskladu vybudovaném ještě v sovětské éře. Licence na jeho fungování vyprší v roce 2016 a nejspíš nebude obnovena. Nové úložiště pro zhruba 20.000 jednotek vyhořelého paliva má kontaminovaný materiál uchovat po dobu sta let.

Na místě elektrárny bude zapotřebí vyhořelé palivo rozdělit na části, vysušit a uložit do kontejnerů. Tento projekt má stát čtvrt miliardy eur (šest miliard korun) a má být hotov do roku 2015. Kontrakt získala americká technologická společnosti Holtec International.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů