Středa, 24. dubna 2024

Botanici šlechtí náhradu za škůdcem ohrožené kaučukovníky

Botanici šlechtí náhradu za škůdcem ohrožené kaučukovníky

Pracovníci Botanického ústavu Akademie věd šlechtí náhradu za škůdcem ohrožené kaučukovníky. Má jí být kříženec pampelišky obsahující kaučuk. Tato pampeliška v pondělí v Průhonicích rozkvetla, oznámil ČTK marketingový manažer Botanického ústavu Tomáš Matušinský. Veškerá světová produkce kaučuku, důležité suroviny v gumárenském průmyslu, nyní pochází z latexu kaučukovníku, který se nejvíc pěstuje v jihovýchodní Asii, Jižní Americe a v menší míře také v Africe.

Kaučukovník se pěstuje v monokulturách, asi jako smrkové lesy v Evropě, a je citlivý na útoky škůdců stejně jako smrky na kůrovce. Na rozdíl od smrkových lesů napadených kůrovcem byly kaučukovníkové plantáže v Jižní Americe napadeny mnohem úpornějším a nebezpečnějším škůdcem, houbovou chorobou. Epidemie se rozšířila na ohromných plochách Jižní Ameriky a kaučukovníky zde začaly masově vymírat. Přísná karanténa zatím od tohoto osudu uchránila asijské kultury, ale riziko nákazy je velké. Pro moderní průmysl by byl výpadek produkce kaučukovníku pohromou.

Naštěstí kaučukovník není jediným možným zdrojem kaučuku, i když nyní jediným průmyslově využitelným. Kaučuk obsahují i jiné rostliny, například asijská pampeliška koksaghyz. Je ale příliš malá, kaučuku neobsahuje dost a obtížně se množí.

Vznikl proto evropský projekt EU-PEARLS, do kterého je kromě Česka zapojeno ještě Švýcarsko, Nizozemsko, Francie, Německo, Španělsko, Kazachstán a finančně se na něm podílejí i USA. Úkolem českých botaniků je vypěstovat novou pampelišku, která rychle poroste, bude se snadno rozmnožovat, bude dostatečně velká a bude obsahovat hodně kaučuku.

"Zkřížit původní koksaghyz s dalšími druhy pampelišek, abychom dosáhli požadovaných vlastností, bylo nesmírně obtížné," uvedl Jan Kirschner, který se na úkolu podílí. Čeští botanikové celé týdny hledali na kazašských pláních dozrávající rostliny, aby nasbírali semena. Ta pak vyseli v Průhonicích a kvetoucí rostliny křížili s šesti dalšími druhy. Nyní doufají, že kříženec bude obsahovat dost kaučuku.

Cesta k pampeliškovým plantážím ve střední Evropě bude ještě dlouhá. Získávání kaučuku z pampelišek bude úkolem vědeckých týmů ve Francii a ve Švýcarsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů