Čtvrtek, 28. března 2024

Mírné ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO SLEPICE opět v OHROŽENÍ NENECHME POLSKO, ABY ZNIČILO ZÁKAZ

Mírné ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO SLEPICE opět v OHROŽENÍ NENECHME POLSKO, ABY ZNIČILO ZÁKAZ

Evropská síť pro ochranu hospodářských zvířat/ENFAP uspořádala včera, 19. 4. 2011, ve 14 členských zemích EU informační aktivity k problematice chovu slepic v klecích a aktivitám Polska směřujících k vyjednání odkladu zákazu užití nezdokonalených klecí, který vejde v platnost 1. ledna 2012. Kromě toho, došlo k předání otevřených dopisů polským velvyslanectvím.
Členská organizace ENFAP v ČR, Společnost pro zvířata - z. o. ČSOP, uspořádala tento den v rámci kampaně "Slepice z klece ven" aktivitu "Zkuste si klec" v Praze, u stanice metra Malostranská. Kromě vyzkoušení si pobytu v kleci, mohli zájemci také podepsat pohlednice určené Radě zemědělských ministrů EU, zapojit se do fotopetice, vyfotit se s maskotem kampaně - slepicí Hetty a připojit se k předání dopisu polskému velvyslanectví v Praze.

Ani ne za rok, od 1. ledna 2012, začne ve členských zemích Evropské unie platit zákaz chovu slepic v nezdokonalených klecích.
Jedná se o holé drátěné klece, kde jsou slepice zavřené 24 hodin každý den, celý svůj produkční život (1 - 1,5 roku), často i celý život. V každé kleci je 4 - 6 slepic, na každou připadá plocha menší než papír A4, bez možnosti snášet vejce do hnízda, jak je nabádá instinkt, pobýt venku na vzduchu a slunci, popelit se, hledat si potravu, odpočívat na bidýlku, tvořit sociální skupiny, zkrátka přirozeně žít.
Kampaň za ukončení chovu slepic v klecích začala již v 70. letech minulého století, zejména ve Velké Británii (Compassion in World Farming) a pak po celé unii. Cílem kampaně byl zákaz chovu slepic v klecích, ve všech klecích.

Zákaz chovu slepic v nezdokonalených (holých - konvenčních) klecích je však průběžně napadán jak některými státy, tak drůbežářským průmyslem.
Začátkem letošního roku je to opět Polsko. Na setkání 19. ledna 2011, organizovaném Evropskou komisí v Bruselu, sdělil jeho zástupce, že Polsko požaduje několikaleté odložení zákazu užití holých - nezdokonalených klecí, který má vstoupit v platnost od 1. ledna 2012. Následně Polsko tento odklad požadovalo také na setkání Rady zemědělských ministrů EU v únoru 2011, tak jak to udělalo i v únoru 2010.

Polsko je nyní jedinou zemí EU, která odložení zákazu žádá. Nicméně, mohlo by při jednáních nalákat další země (nehledě na skutečnost, že od 1. 7. 2011 Polsko předsedá EU). To by znamenalo ohrožení částečného zlepšení života pro až 200 miliónů slepic uvězněných v klecích v EU, po mnoha letech evropských kampaní a úsilí veřejnosti.

Polsko argumentuje, že nemělo dostatek času na odstranění nezdokonalených klecí. To je ale přinejmenším velmi zkreslené. V průběhu jednání o připojení k EU Polsko vědělo, že zákaz je obsažen v unijní legislativě, a že bude muset požadavku legislativy vyhovět do 1. ledna 2012. Kromě toho se o zákazu v EU diskutovalo několik let před jeho schválením.

Zákaz použití nezdokonalených klecí a prodeje těchto vajec je jedním z největších úspěchů v rámci welfare hospodářských zvířat. Má podporu většiny členských států.

ENFAP (European Network for Farm Animal Protection/Evropská síť pro ochranu hospodářských zvířat), včetně její členské organizace Společnosti pro zvířata - z. o. ČSOP, rozhodně nesouhlasí s přístupem Polska - s jeho snahou zajistit odložení zákazu. Žádáme Polsko, aby zanechalo činnosti směřující k odložení zákazu nezdokonalených klecí.

Zákaz je podporován odborným výzkumem
Především se jedná o dva hlavní posudky z posledních let: zprávu pro European Food Safety Authority z roku 2005 a zprávu Laywel z roku 2006. Závěry obou zpráv uvádějí, že welfare nosnic je v holých klecích hluboce nedostatečné.

Odložení by znevýhodnilo producenty, kteří investovali do změn
Ve své zprávě publikované v roce 2008, poukázala Evropská komise na skutečnost, že každý odklad zákazu by pokřivil hospodářskou soutěž a znevýhodnil producenty, kteří už investovali do alternativ nebo obohacených klecových systémů.

Zákaz má v EU širokou podporu veřejnosti
Kromě aktivit 19. dubna, zaslalo přes 30 000 příznivců ENFAP emaily polské, španělské, italské a britské vládě. A 65 000 pohlednic je nyní, v čase Velikonoc, zasíláno z celé EU Radě zemědělských ministrů. Obsahem je vždy žádost, aby nebyly akceptovány ani odklady, ani oslabení zákazu chovu slepic v holých nezdokonalených klecích a zákazu prodeje těchto vajec.


Polsko převezme za krátkou dobu předsednictví EU. Bylo by nevhodné, aby pokračovalo v činnosti směřující k podkopání důležité legislativy EU, která se těší tak široké podpoře.


Dita Michaličková, Jaromíra Horáková
Společnost pro zvířata - z. o. ČSOP
Michelská 5, 140 00 Praha 4
Tel: 222 511 494, 603 179 558
s.pro.zvirata@ecn.cz
www.spolecnostprozvirata.cz; www.enfap.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů