Pátek, 19. dubna 2024

BP vymáhá miliardy za ropnou skvrnu

Britský ropný gigant žaluje spoluviníky loňské ropné havárie v Mexickém zálivu. Chce zpět vzniklé výlohy.

BP vymáhá miliardy za ropnou skvrnu

Britská petrochemická společnost BP žaluje rok po havárii ropné plošiny Deepwater Horizon jejího majitele, švýcarskou společnost Transocean, nejméně o 40 miliard dolarů. Podle BP má Transocean platit náhradu za výdaje spojené s likvidací škod nehody a s výplatou odškodného. Ty dosud hradila pouze britská firma.

Náklady podle údajů BP dosáhly 40,9 miliardy dolarů. Stále se ale mohou zvýšit, pokud úřady ve Spojených státech vyhoví stu tisíci dalších žádostí o náhradu škody.

Ropný gigant chce výší žalované částky demonstrovat, že neměl na nehodě, při níž loni zahynulo u pobřeží Lousiany 11 lidí, hlavní podíl. BP tvrdí, že odpovědnost za havárii mají stejně jako náklady na likvidaci nést všichni "zúčastnění".

Konkrétně firma Transocean se podle Britů podílela na rozsáhlé ekologické katastrofě, která nastala po výbuchu ropné plošiny, svou nedbalostí a špatnými rozhodovacími schopnostmi personálu v době nehody. BP také tvrdí, že potopená ropná plošina jeho obchodního partnera nebyla dostatečně přizpůsobena provozu na moři.

"Deepwater Horizon byla prvotřídní ropnou plošinou," hájí však firmu Transocean její mluvčí Lou Colasuonno.

Pro Transocean jsou výlohy spjaté s likvidací škod ropné havárie nemyslitelné. Zatímco tržní hodnota BP sice po nehodě v Mexickém zálivu výrazně klesla, stále činí 140 miliard dolarů. Hodnota Transoceanu se však pohybuje "jen" mírně nad 24 miliardami dolarů (zhruba 400 miliard korun). Je tedy mnohem nižší, než jakou částku by měla firma uhradit BP.

Britský koncern dosud nesl největší vinu za havárii u pobřeží Lousiany. Hlavní příčinou katastrofy byl totiž podle odborníků prasklý vrt Macondo, který BP spolu s dalšími partnery vlastnila.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů