Pátek, 19. dubna 2024

Cena za zelené úspor

Cena za zelené úspor

Program Zelená úsporám nakonec neskončí tak velkým "průšvihem", jaký by se dal čekat od akce, která na začátku nastavila nesplnitelné podmínky. Po čase přispěla k rezignaci jednoho z ministrů životního prostředí a zavedla do českého slovníku pojem "whistleblower", tedy informátor neboli práskač. A které vděčíme i za vznik protikorupční nadace nebo za zdomácnění praktik pořizování utajovaných nahrávek.

Návrh ministra životního prostředí Chalupy, který preferuje vyplatit podporu všem privátním žadatelům splňujícím podmínky, je ekonomicky přijatelný a lidsky sympatický. I když do jisté míry sice vychází vstříc i podvodníkům, kteří těsně před ukončením programu poslali na fond místo kvalitně zpracované žádosti prázdnou obálku. Jenže tady jde spíš o to, proč taková praxe vůbec vznikla a jak se mohla na Fondu zabydlet.

Zásadní problém je v tom, kde vlastně ministerstvo nakonec "vyškrábne" chybějících zhruba osm miliard korun. O dotaci definitivně přijdou všechny veřejné instituce. Města a obce, které se rozhodly ušetřit na spotřebě tepla a energií, budou muset počítat s delší návratností a velkou dírou v rozpočtu. S koketováním s ekologií se po této zkušenosti asi rozloučí.

Čtyři miliardy, které Fond municipalitám nevyplatí, se dají nazvat dobrovolným příspěvkem ODS na podporu senátních voleb. Tehdejší ministr Drobil měl dost informací o množství žádostí a celkové ceně za podporu úspor. Přestože věděl, že není z čeho brát, údajně vydal interní příkaz, že program musí pokračovat do skončení druhého kola senátních voleb. Snaha sice přišla vniveč, ale rekord padl. Zelená úsporám se stala největším úplatkem voličům v historii.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů