Čtvrtek, 28. března 2024

Na Příbramsku vznikly dvě nové přírodní památky

Na Příbramsku vznikly dvě nové přírodní památky. Jde o Štolu Jarnice u Týnčan a mokřad Jablonnou. Důvodem je zejména výskyt vzácných živočichů. O vyhlášení těchto území přírodními památkami, jež nabude platnosti během jednoho měsíce, rozhodli krajští radní. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Berill Mascheková.

Na Příbramsku vznikly dvě nové přírodní památky

Štola Jarnice leží na západně orientovaném svahu návrší Křemenice, přibližně 500 metrů východně od Týnčan. "V lokalitě se vyskytuje nenápadný druh netopýra - vrápenec malý, pro jehož přežití se musí vytvořit vhodné podmínky," uvedl hejtmanův náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD). Dalším důvodem vyšší ochrany jsou podzemní prostory a krasová výzdoba jeskyně. Nově má být zajištěna kontrola a údržba vstupních prostor a vletových otvorů, kosení trávy a prostříhání porostů borovic. Celková rozloha této lokality činí 0,3 hektaru.

Dalším územím prohlášeným za přírodní památku je oblast Jablonná - mokřad s vodní plochou a navazujícími lučními a lesními porosty o celkové výměře 13,2 hektaru, která leží v katastrálním území Horní Hbity. Lokalita podle Petery představuje jednu z nejcennějších z pohledu obojživelníků ve středních Čechách. Hlavním cílem ochrany území je udržení početné a perspektivní populace kuňky obecné, jejího biotopu a populace dalších druhů ohrožených obojživelníků, například čolka velkého, čolka obecného, blatnice skvrnité, skokana štíhlého, skokana zeleného a ropuchy obecné. Území bylo podle náměstka zařazeno do národního seznamu evropsky významných lokalit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů