Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stavební výrobek - technologie roku 2010
STŘÍBRNÁ CENA
TTS energo s.r.o.
Průmyslový kotel na spalování dřevní biomasy VESKO-B - za konstrukci kotle na dřevní biomasu umožňující rozšíření palivové základny a kvalitní hoření s emisními hodnotami hluboko pod stanovenými limity.

Důkladné zateplení většiny českých domů by domácnostem, obcím a podnikům ušetřilo 39 miliard korun ročně. Spočetla to nová studie, kterou prezentuje Hnutí DUHA. Navrhuje, aby vláda vytvořila Program energetické nezávislosti, který bude nadále pomáhat se zateplováním statisíců budov. Jeho rozpočet by činil 16 miliard korun ročně. Ekologická organizace bude prosazovat, aby ministři do programu investovali peníze z aukcí povolenek ke znečišťování, které si budou kupovat uhelné elektrárny, hutě, chemičky a další velké podniky.

V částech nejcennějších chráněných zón Šumavy se bude moci kácet, ale jen ručně motorovou pilou. Rozhodl o tom v souvislosti s výskytem kůrovce v lesích národního parku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Pokácené dřevo bude muset v prvních zónách zůstat na místě k zetlení. Podle šéfa parku Jana Stráského pro část zón přišlo rozhodnutí pozdě. Kůrovec prý v nižších polohách už vylétl, zasažené stromy se musí ručně pokácet a ručně odkornit, což znamená větší náklady. Správa parku je připravena začít s kácením na povolených místech hned po Velikonocích. V nejcennějších, dosud bezzásahových lokalitách je nyní označeno na 8700 stromů napadených kůrovcem.

Ze středečního zasedání vlády:
Informace o průběhu a výsledcích 26. zasedání Řídící rady Programu Organizace spojených národů pro životní prostředí (UNEP) a Globálního fóra ministrů životního prostředí (Nairobi, Keňa, 21.-24. února 2011)
č.j. 354/11
Předkládá: ministr životního prostředí

V dukovanské jaderné elektrárně byl 14. dubna neplánovaně odstaven čtvrtý blok. Způsobila to netěsnost v systému hlavní uzavírací armatury na páté smyčce primárního okruhu. Stejný blok byl kvůli poruše na týden odstaven už 1. dubna. Opravy potrvají několik dní. Elektrárna má čtyři jaderné bloky.
Porucha podle mluvčího Petra Spilky neohrožuje bezpečnost elektrárny ani jejího okolí. "Je to provozní záležitost. Nedochází ani k úniku radioaktivity do životního prostředí," řekl Spilka. Radioaktivní voda se podle něj nedostane z primárního okruhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů