Čtvrtek, 28. března 2024

Stát při přetížení omezí solární energii

Stát chce silnější nástroj na regulaci výkyvů v elektrické síti. Riziko blackoutu je v Česku kvůli solárnímu boomu výrazně vyšší.

Stát při přetížení omezí solární energii

Aby se Česká republika vyhnula blackoutu, připravuje stát možnost omezit odběr elektřiny z obnovitelných zdrojů. V případě přetížení přenosové sítě tak budou sluneční a větrné elektrárny dodávat méně a nedostanou v tomto případě žádnou náhradu. Změnu energetického zákona, která to umožní, má projednat sněmovna. Navrhlo ji ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kvůli výraznému nárůstu solárních elektráren v minulém roce se totiž prudce zvýšil podíl nestabilních zdrojů energie. Tedy hlavně energie závislé na slunečním svitu. Řídit "provoz" elektřiny v tuzemské síti je proto nyní výrazně složitější a riziko blackoutu vyšší.

"Problém vzniká v bilanci, tedy v udržení trvalé rovnováhy mezi výrobou a spotřebou," říká Zuzana Dvořáková, mluvčí státní společnosti ČEPS, jež řídí provoz páteřní přenosové soustavy. Na sítě ČEPS jsou potom napojeni regionální distributoři.

"Bohužel situace v přenosových a distribučních sítích došla tak daleko, že je nutné připustit i omezení výroby z ekologických zdrojů," potvrdil HN Jiří Šťastný, ředitel státem vlastněné společnosti OTE, která se zabývá i organizováním a vyrovnáváním trhu s elektřinou. U stávající právní úpravy bylo omezení výroby elektřiny dovoleno jen v extrémních situacích, jako jsou například havárie či ohrožení života, nyní to půjde i v případech definovaných jako "ohrožení bezpečnosti či stability sítě".

Solárníci mají obavy ze zneužití

"Může se stát, že hlavně v létě dojde k omezení odběru zejména od fotovoltaických elektráren," připouští Blahoslav Němeček, místopředseda Energetického regulačního úřadu. Podle Němečka se tak stane pouze při "nešťastné souhře okolností" a po vyčerpání všech jiných řešení.

Výrobci se snadnější možnosti regulace dodávek a tudíž i snížení svých tržeb obávají. Stát už totiž loni na podzim omezil podnikání v solární energetice, když zdanil fotovoltaikům tržby. Návrhu nového zákona navíc zatím chybí vyhláška, která jasně stanoví pravidla, za kterých je bude možné odpojit.

"Obáváme se zneužívání a nadužívání novely ze strany provozovatelů přenosových a distribučních sítí," říká Štěpán Chalupa z České společnosti pro větrnou energii.

Podobný postoj zaujímají i fotovoltaici. "Navrhovaná úprava je jednodušeji zneužitelná a umožňuje systémové a dlouhodobé odpínání zdrojů," varuje Jakub Hájek z advokátní kanceláře NH Partners, která zastupuje solární podnikatele.

Při ohrožení stability vypínáme

Podle poslance a exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) je třeba kvůli udržení bezpečnosti sítě zákon schválit. "Není jiná možnost. To, že chybí vyhláška, je ale špatně. Provozovatelé alternativních elektráren nicméně nemusí mít strach ze zneužívání tohoto zákona," řekl HN Urban, který je sněmovním zpravodajem novely.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny se navíc nedávno jednoznačně postavil proti vyplácení náhrad škod provozovatelům v případě jejich odpojení.

Bezúhradové omezení odběru u alternativních zdrojů přijalo i Německo, ale v roce 2009 úhrady opět zavedlo.

Poslanci mají o novele hlasovat v průběhu dvou týdnů. Podle Urbana má dostatečnou politickou podporu a "projde".

"Je vhodné ji přijmout, protože si všichni chceme rozsvítit dle potřeby, ne když nám to elektřina umožní," říká také Jiří Sochor, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Navrhovaná novela nařizuje velkým elektrárnám s výkonem nad 100 kW dovybavit se dispečerským řízením. To má provozovateli soustavy umožnit automatickou regulaci (snížení či zvýšení) odběrů elektřiny na dálku.

Podle Chalupy přijde takový systém u větrné elektrárny nejméně na milion korun, podle Hájka činí náklady na 1 megawatt u solárního zdroje zhruba 2,5 milionu. "Zavedením dispečerského řízení se stav sítí nezlepší, jediným řešením je rozvoj elektrizační soustavy," protestuje Neela Winkelmann-Heyrovská, konzultantka pro obnovitelné zdroje spolupracující s kanceláří HN Partners. ČEPS takovou interpretaci odmítá. "V kapacitě přenosové sítě chyba není," říká Dvořáková.


Elektřina z obnovitelných zdrojů

Zákon proti blackoutu

- Zavádí možnost automatického omezení výroby např. v solárních elektrárnách

- Nařizuje všem elektrárnám s výkonem nad 100 kW nainstalovat na vlastní náklady zařízení, které omezení výroby umožní.


4,4 Kč

Tolik v případě schválení novely zaplatí ročně průměrná domácnost jako příspěvek na provoz Energetického regulačního úřadu. Dosud je tato instituce financována ze státního rozpočtu.

Hrozba blackoutu

Pravděpodobnost výrazného výpadku elektřiny, který přeruší zásobování rozsáhlejšího území, se zvýšila. Může za to růst nestabilních zdrojů energie.

AUTOR: Petr Býma
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů