Čtvrtek, 28. března 2024

Chrudim si nechá zmapovat některé ekologické hrozby ve městě

Chrudim si nechá zpracovat analýzu rizik některých starých ekologických zátěží na území města. Měla by zmapovat potenciální hrozby šíření znečištění do podzemních vod a řeky Chrudimky. Celkem by se měly prozkoumat čtyři lokality, řekla dnes novinářům mluvčí města Sylva Drašnarová. Vlastníci znečištěných pozemků však mohou odmítnout se do analýzy zapojit.

Chrudim si nechá zmapovat některé ekologické hrozby ve městě

Ve městě je několik historických ekologických zátěží. "Jedná se o areály podniků Evona, Tramontáž a Preming a školní statek ve Vestci," upřesnil místostarosta Roman Málek.

Před rokem Chrudim plánovala, že nechá prozkoumat zhruba 20 lokalit, například také areál bývalého vojenského opravárenského podniku, takzvaného depa, které armáda prodala soukromým vlastníkům, dřívější chemickou čistírnu na Blehovsku nebo skládku na Podhůře. "Někde je více majitelů pozemků a ne všichni chtěli mít své území zpracované," uvedl Málek.

Pokud by se v některé lokalitě potvrdila kontaminace, musel by její původce zajistit sanaci území. Vlastník pozemku by jinak nemohl například na tomto místě stavět. U některých kontaminací není znám původce nebo už neexistuje, v těchto případech přechází povinnost odstranit starou zátěž na Pardubický kraj. Průzkumné práce začnou v srpnu a analýza by měla být zpracována v květnu příštího roku.

Největší starou ekologickou zátěží v Chrudimi je areál bývalého strojírenského podniku Transporta, z nějž se chlorované uhlovodíky začaly v roce 2003 šířit do okolních podzemních vod. Původce znečištění už zanikl, proto Pardubický kraj najal specializovanou firmu, která dalšímu postupu kontaminace zabránila clonou hydraulických vrtů. Udržet šíření znečištění na uzdě však stojí ročně více než osm milionů korun. Chrudim později získala státní dotaci na odstranění vlastních ohnisek kontaminace 170 milionů korun, zbývajících deset procent má doplatit kraj. Sanaci však komplikují současní majitelé pozemků a nemovitostí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů