Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé v Semilech dostanou další kompostéry, neměly by být poslední

Obyvatelé Semil letos dostanou další kompostéry ke zpracování biologického odpadu. Dosud je od města bezplatně získalo 239 lidí. Letos kompostérů přibude 58. Semilská místostarostka Lena Mlejnková ČTK řekla, že pokud se zájem nezmenší, bude město v bezplatném půjčování pokračovat i příští rok.

Lidé v Semilech dostanou další kompostéry, neměly by být poslední

Prvních zhruba šest desítek kompostérů pro obyvatele rodinných domků radnice nakoupila v roce 2009. K nim přibylo 115 kusů díky dotaci z rozpočtu Libereckého kraje a loni město ze svých peněz přikoupilo další. "Zatím o ně byl veliký zájem a vždycky jsme kapacitu vyčerpali," podotkla místostarostka Semil. Kromě kompostérů mají obyvatelé Semil možnost bioodpad odevzdávat i do speciálních popelnic.

Sběr biologického odpadu z domácností v devítitisícovém městě začal v druhé polovině roku 2008, na sídlištích Řeky a Pod Černým mostem. V následujícím roce, kdy město pořídilo první kompostéry, se speciální hnědé popelnice objevily také na sídlištích Oleška a Pod Nádražím. Nyní je ve městě popelnic na bioodpad rozmístěno celkem 86. Z nich 57 má objem 240 litrů, 29 je stočtyřicetilitrových.

Kromě snahy chovat se šetrněji k přírodě chce město půjčováním kompostérů zároveň i šetřit vlastní peníze. Odpad přeměněný na kompost totiž neskončí ve spalovně nebo na skládce, za což by radnice musela platit. V Libereckém kraji Semily nejsou jediným městem, kde se bioodpad třídí. V roce 2008 to zavedla i Česká Lípa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů