Úterý, 19. března 2024

Na Frýdecko-Místecku v noci havarovala cisterna s hnojivem

Na Frýdecko-Místecku v noci havarovala cisterna s hnojivem

Polský kamion s cisternou havaroval v noci na dnešek v Návsí na Frýdecko-Místecku. Hasiči museli na místě likvidovat únik 24 tun hnojiva a 300 litrů nafty. Do nedaleké řeky Olše se ale nic z toho nedostalo. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

"Hnojivo bylo na bázi dusičnanů a amoniaku. Část uniklých látek se nám podařilo zachytit do uměle vytvořené jímky a ucpávkami kanalizace," vysvětlil Kůdela.

Cisterna havarovala asi hodinu před půlnocí. Při nehodě svodidla prorazila nádrž s hnojivem a to velkou dírou vyteklo. Poškodila se i palivová nádrž. "Polský řidič, který vezl náklad ze Slovenska do Polska, vyvázl bez zranění," řekl mluvčí hasičů dodal, že později hasiči kamion ležící na boku postavili zpět na kola a odtáhli.

Na místo se postupně dostavili zástupci odboru životního prostředí z radnice v Jablunkově a také z Povodí Odry. Ti podle Kůdely nezjistili, že by hnojivo nebo nafta doputovaly až do řeky Olše. "Nebyl hlášen žádný úhyn ryb," zakončil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů