Středa, 24. dubna 2024

Cena za zelené úspory

Cena za zelené úspory

Program Zelená úsporám na začátku nenastavil "nesplnitelné" podmínky. Pouze byly velmi tvrdé a lidé s nimi neuměli zacházet. Očekávala se průměrná dotace asi 30 procent z investovaných financí. Pak by peníze stačily na všechny nynější i budoucí akce a peníze v programu by vydržely až do roku 2012 tak, jak měly a jak to bylo zpočátku nastaveno.

Zelená úsporám nepřispěla k odstoupení ministra, k tomu přispělo to, že byl odhalen jako potenciální rozkradač.

Rozhodně není zásadním problémem, že z dotačního titulu Zelená úsporám nepůjdou čtyři miliardy korun na municipalitu, a to sice hned z několika důvodů. Prvním je, že program původně nebyl na tyto budovy vůbec určen. Na veřejný sektor to mělo být až v průběhu doby, osobně se domnívám, že proto, aby peníze mohly být částečně přesunuty na soukromé či stranické účty. Druhým důvodem je, že na zateplování municipality jdou ze strukturálních fondů EU výrazně vyšší částky než zmíněné 4 mld. Kč. A konečně třetím důvodem je, že tyto peníze na zateplování byly žádány i na budovy, kde to byl téměř technický nesmysl.

To, že dotace Zelená úsporám nebyla včas nastavena tak, aby bylo dost peněz pro všechny, je sice špatné a lze to považovat za politický úplatek voličům, na druhou stranu je však nutné zmínit, kde tento dotační titul měl počátek. Koneckonců i z něj se odvíjejí vzniklé problémy. Program byl vyhlášen těsně před pádem Topolánkovy vlády, pravděpodobně narychlo a v době, kdy již tehdejší ministr životního prostředí věděl, že k pádu vlády dojde. Peníze získal tehdejší ministr životního prostředí výbornou argumentací vůči kupcům emisních povolenek. A z pohledu kupujících je získal na velmi složitou akci, a sice na dotaci úspor energií u tisíců domácností. To bylo pro kupující emisních povolenek velmi administrativně problematické. Jim by jistě více vyhovovalo peníze investovat do jedné či několika málo velkých akcí. Ve hře údajně byla například stavba dalšího jaderného bloku v elektrárně Temelín. Vyhlášení programu Zelená úsporám byla akce padajícího ministra s v ědomím, že pokud ji nevyhlásí, peníze za emisní povolenky následující vláda utratí velice nehospodárně, a určitě ne pro dobro Čechů. Tedy v jejím počátku rozhodně nešlo o politický úplatek voličům.

Zelená úsporám, pokud něco je, tak je zejména největším dotačním titulem na úspory obyvatel, který kdy mohli získat. Zasáhla nejvíce lidí, poskytla nejvíce financí a pomohla nejvíce obyvatelům. Vedle tohoto primárního vlivu také poskytla v době nejhlubší krize obrovský příliv peněz do ekonomiky ČR, a zejména díky ní nás krize postihla poměrně málo.

Roman Šubrt, Energy Consulting

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů