Pátek, 29. března 2024

Ředitel národního parku použil chemické postřiky už před více než dvěma týdny

Ředitel národního parku použil chemické postřiky už před více než dvěma týdny

Hnutí DUHA apeluje na ministra životního prostředí, aby prověřil, jak probíhají povolovací řízení v národním parku na Šumavě. Ředitel parku Jan Stráský totiž v noci obhajoval ilegální rozmístění otrávených kmenů argumentem, že předem ví, jak dopadne jeho žádost o povolení k použití pesticidů ve smrkových lesích [1].

Jan Stráský v nočním rozhovoru pro Českou televizi také řekl:
"Před zvolením tohoto kroku jsem si ověřil, že stav projednání výjimky je takový, že zaručuje, že bude vydána během několika dní...neexistují žádné důvody, kromě těch časových, aby tato výjimka v rozsahu potřebném k tomu, o čem mluvíme, byla vydána." [2]

Ale ředitel parku postřikoval pesticidy už v den, kdy byla žádost Jana Stráského doručena a příslušné povolovací řízení začalo. Některé z nich totiž mají tabulky, které potvrzují, že byly postaveny již 19. dubna.[3]

Ekologická organizace rovněž podotkla, že ředitel nemůže předem vědět, jak povolovací řízení dopadne - pokud ovšem úředníkům předem nepřikázal, jak mají o jeho žádosti rozhodnout.

Přitom ještě tento týden nebyl proveden posudek ekologických rizik, který má prověřit, jak použití pesticidů uškodí přírodě v národním parku. Chemické aplikace totiž hubí nejen kůrovce, ale také hmyz, který je hubí - střevlíky, lumčíky, pestrokrovečníky či chalcidky -, či mláďata hmyzožravých ptáků, jež je sežerou.

Hnutí DUHA přitom našlo kmeny nastříkané pesticidy také v místech, o kterých ministr životního prostředí Tomáš Chalupa výslovně určil, že musí být ponechána divoké přírodě. .

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Zákon výslovně zakazuje používání pesticidů je v národním parku. Ředitel Stráský potřebuje speciální výjimku, která mu umožní v tomto případě nedodržovat zákon. Jak může předem vědět, že zvláštní povolení dostane? Jak může předem vědět, že posouzení rizik dopadne kladně? "

"Otrávené kmeny nebyly jedovatým pesticidem postříkány několik dní před vydáním výjimky. Tabulky na některých z nich říkají, že byly postříkány už 19. dubna, tedy v den, kdy celé povolovací řízení začalo."

"Nejde o několik ojedinělých případů. Sami jsme zdokumentovali stovky otrávených kmenů a podle informací Jana Stráského jich bylo rozmístěno pět tisíc."


Kontakty:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Magda Koutská, telefon 728 033 727, email magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů