Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká elektrárenská společnost ČEZ v únoru obnovila výstavbu obřího větrného parku v Rumunsku, kterou loni v srpnu přerušila kvůli sporu ohledně stavebních povolení s tamními úřady. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Dodala, že projekt by měl být dokončen v příštím roce.
Větrný park má tvořit 240 turbín a s celkovou kapacitou 600 megawattů má být podle dřívějších informací největší v Evropě. Výstavba by si měla vyžádat celkem 1,1 miliardy eur (26,6 miliardy Kč). Původně se předpokládalo, že bude dokončena již letos.
Zahraniční investice do rumunského energetického sektoru se nyní soustředí zejména na větrné parky. Na projektech v této oblasti pracuje kromě ČEZ i řada dalších firem, například italský Enel. ČEZ se loni rozhodl odejít ze společného podniku na výstavbu dalších dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda.

Tuzemský prodejce plynu RWE Transgas se loni kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům s Ruskem propadl do ztráty 4,86 miliardy korun. Předloni podnik vydělal deset miliard, nevýhodné smlouvy se nyní podepisují i na cenách, které podnik účtuje zákazníkům a které jsou vyšší než v případě nákupu plynu na volném trhu.

Společnost Czech Coal miliardáře Pavla Tykače uspěla u Českého báňského úřadu ve sporu s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, jehož úřad požadoval, aby většina uhlí z povrchového dolu Vršany směřovala přednostně teplárnám. Báňský úřad prohlásil, že nemůže určovat, komu budou těžaři dodávat uhlí.

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský začal podle ekologického Hnutí Duha používat v lesích proti kůrovci chemii, ačkoliv k tomu nemá povolení. Hlídky ekologů našly podél lesních cest stovky otrávených lapáků a trojnožek, Stráský reagoval tím, že potřebná povolení nebude problém dodatečně získat.

Libor Michálek, který loni v prosinci rozpoutal korupční aféru, po níž rezignoval ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), má šanci na nové angažmá ve státní správě. Ve svém novém protikorupčním týmu ho plánuje zaměstnat předseda Věcí Veřejných (VV) a vicepremiér Radek John. Napsal to včera server Aktuálně.cz. Podle šéfa Johnových poradců Jana Kubáčka už Michálek s angažmá předběžně souhlasil. "Oslovili jsme ho proto, že se stal autoritou a jedním z prvních lidí, kteří vešli ve známost proto, že upozornili na nepravosti ve státní správě," řekl Kubáček.

Pokud se vám líbil příběh o plyšovém medvídkovi Kukym, neměli byste si nechat ujít výstavu Kuky se vrací ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Doslova vás totiž přenese do jeho světa. Výstavní sál je proměněn v les a nechybí ani skutečná skládka, kde podle snímku Kuky započal své dobrodružství. K vidění jsou originální loutky a rekvizity z filmu od výtvarníka Jakuba Dvorského. Velkým lákadlem je bezesporu i Hergotmobil, tedy automobil, ve kterém Kuky jezdil se strážcem lesa Hergotem. Do tohoto vehiklu si můžete vlézt a pomyslně si vyzkoušet řízení. Za zády je vám při vaší "jízdě" promítána krajina s jedoucím Kukym. Kopii Hergotmobilu ze dřeva, jehož povrch je pokryt kávovou sedlinou, vyráběli pracovníci muzea dva měsíce. Výstavu současně doprovází i naučná ekologická expozice Cesty odpadků. Kromě expozic se návštěvníci mohou zapojit i do několika soutěží. Otevřeno je denně kromě pondělí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů