Čtvrtek, 28. března 2024

Koalice chystá zdražení poplatků za odpad

Koalice chystá zdražení poplatků za odpad

Útok koalice na peněženky občanů pokračuje. Po návrzích na stoprocentní zvýšení řady správních poplatků přichází na řadu další rána: skupina poslanců TOP 09 a Starostové už poslala do Sněmovny novelu zákona o místních poplatcích, která počítá se stoprocentním zvýšením poplatku za komunální odpad.

Ze současných až pěti set korun ročně by měl od začátku příštího roku stoupnout na tisícovku. Poplatek je složen ze dvou složek. První dosahuje 250 korun ročně. Ta by měla zůstat stejná.

Druhou část stanoví obce na základě skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného odpadu. Právě ta se má zvýšit ze současných 250 korun na 750 Kč ročně. V případě trvalého bydliště se částka počítá na osobu, v případě rekreačních objektů se platí za nemovitost.

"Obce dlouhodobě doplácejí na likvidaci odpadu, a proto navrhujeme, aby se objem prostředků zvýšil," řekla Právu spoluautorka novely Helena Langšádlová. Podle ní bude záležet na obcích, zda nakonec poplatky skutečně zvýší, anebo je ponechají na současné úrovni. Jde totiž o příjmy právě obcí.

A stejně jako v případě zvyšování jiných poplatků je argument předkladatelů stejný - poplatky nerostly řadu let. V případě komunálního odpadu od roku 2002, přičemž náklady od té doby výrazně vzrostly. "Poplatek nebyl za celou dobu jeho platnosti valorizován a přitom celkové náklady obcí vzrostly od roku 2002 o 81,5 procenta," tvrdí poslanci.

Pro odpůrce takového řešení pak dodávají, že obce poplatky vůbec nemusí zvyšovat, a to proto, že jejich výběr by se měl rozšířit. Nově by je totiž měli platit také třeba cizinci, kteří mají v Česku povolen dlouhodobý pobyt, a dosud poplatky za odpad neplatí. Anebo také vlastníci bytových jednotek, tzv. apartmánů, které často slouží k rekreaci nebo pronájmu, avšak nikdo v nich není trvale přihlášen.

"Při rozšíření počtu poplatníků může v některých obcích dojít i ke snížení poplatku," tvrdí předkladatelé.

Bude záležet na obcích

Langšádlová dodává, že ještě není jisté, zda se druhá složka poplatku skutečně vyšplhá až na navrhovaných 750 korun ročně, anebo bude menší. Podle ní totiž koalice debatu o výši ještě neuzavřela. "Věřím, že dojdeme k dohodě," řekla místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru.

Návrh novely poslanci už konzultovali s ministerstvem financí. Právě Kalouskův úřad chystá komplexní novelu zákona o místních poplatcích, ale ta by měla začít platit až od roku 2013. Zvýšení poplatků je ale podle poslanců nutné urychlit tak, aby obce mohly vybírat víc peněz už od začátku příštího roku.

Ne všichni koaliční poslanci jsou novelou zákona nadšeni, nicméně přiznávají, že se s poplatky musí něco udělat. Např. podle dlouholetého starosty Prachatic, šéfa výboru pro evropské záležitosti Jana Bauera (ODS) přichází v nevhodnou dobu.

"Jestli byla nějaká vhodnější doba, tak to bylo v minulosti, kdy se české ekonomice dařilo lépe a kdy by se v záplavě kladných čísel ta negativa ztratila," řekl Právu.

Prý si uvědomuje, že nyní, kdy se navíc objevily zprávy třeba o zdražení plynu a dalších energií, to může být pro některé lidi problém. "Ale je to třeba řešit," dodal Bauer. Poznamenal, že ODS bude nejspíš prosazovat menší zvýšení druhé složky poplatku, než na 750 korun.

"Nejde o zvýšení poplatku za odvoz odpadu, ale je to zvýšení limitu, které obce mohou od svých občanů vybírat," hájí změnu šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Také on jako dlouholetý starosta a nyní místostarosta obce Suchá Loz hovoří o výrazném zvýšení nákladů obcí. "Chápu, že není nejvhodnější doba, ale stejně jako je krize pro občany, tak je krize i pro obce," řekl Právu.

Opozice nesouhlasí

Právě načasování zvýšení poplatků vadí opozici, byť její někteří poslanci, kteří se také angažují v komunální politice, přiznávají, že jde o problém.

"Myslím si, že by se s tím něco už dělat mělo," řekl Právu starosta Ivančic, poslanec Vojtěch Adam (KSČM). Podle něj obce čekají, až jim legislativa umožní poplatek zvýšit tak, aby byl skutečně ekonomický.

Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika ale komunisté novelu zákona nepodpoří. "Vím, že obce na to čekají jako na smilování, ale podle zákona je producentem odpadu obec, a ta se má postarat. Podle mě není cesta ve zvyšování poplatku, tedy v dalším zatížení občanů. Jsou i jiné metody, např. zefektivnění svozu, tlak na firmy, aby poskytovaly službu levněji, protože tato činnost je pro ně výdělečná," řekl Právu.

Také šéf Asociace krajů a první místopředseda soc. dem. Michal Hašek připouští, že obce mají problém, ale soc. dem. podle něj takový návrh nepodpoří. "Jakkoli mohu mít pochopení pro kolegy starosty, kteří v obecních rozpočtech nemají dostatek financí, musím jednoznačně říci, že vytažení peněz lidem z kapes touto formou, na tento účel a v této těžké době nepovažuji vůbec za dobrý nápad," sdělil Právu.

"Budu jen doufat, že na základě zákona, který tu prosadí pravicová vláda, nebudeme mít na mnoha místech černé skládky. Ty budou totiž muset likvidovat stejně ze svých rozpočtů města a obce," dodal Hašek.

Naopak předkladatelé novely zákona tvrdí, že v obcích, a je jich 85 procent, které mají tento poplatek zaveden, počet černých skládek klesl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů