Sobota, 20. dubna 2024

OLOMOUC OČIMA KUKYHO KAMARÁDŮ

OLOMOUC OČIMA KUKYHO KAMARÁDŮ

Tak se jmenuje městská hra pro rodiče s dětmi, která vybízí Olomoučany a návštěvníky města k prožití vlastního dobrodružství. Hra tvořivě propojuje tematické světy dvou současně probíhajících výstav ve Vlastivědném muzeu v Olomouci: "Cesty odpadů" a "Kuky se vrací", a umožňuje rozšířit jejich obsah za hranice výstavních prostor, do městské krajiny, upozorňuje na problematiku nakládání s odpady.

Přestože byl úspěšný 21. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO) zakončen prvomájovým Ekojarmarkem, celé letní období mohou lidé navštívit výstavu "Cesty Odpadů" ve Vlastivědném muzeu, která byla právě v rámci programu EDO zahájena. Tato výstava, je doprovodnou akcí k expozici originálních loutek a filmových rekvizit Jana Svěráka (Biograf) a Jakuba Dvorského (Amanita Design) "Kuky se vrací". Výstava o cestách odpadů z odpadových nádob k novým výrobkům byla realizována ve spolupráci Technických služeb města Olomouce, Odboru životního prostředí Statutárního města Olomouce a Sluňákova - centra ekologických aktivit města Olomouce. Poskytuje Olomoučanům základní informace o dalších osudech všech odpadů, které lidé odhodí do svých popelnic. Velice výraznou, názornou a pěknou podobu vtiskla této problematice výtvarnice Marta Mastráková. Zájemci mohou obě zmíněné výstavy navštívit až do 31. července.

Sluňákov obohatil program výstavy "Cesty odpadů", mimo nabídku tematických vzdělávacích programů pro školy, o městskou hru, která spočívá v tom, že si zájemci sami vyrobí ze starých věcí či bioodpadu postavu ve stylu Kukyho kamarádů. Postavu pojmenují a potom vyfotagravují na zajímavém místě v Olomouci. Fotografii, opatřenou textem o povaze své postavy a o důvodu výběru místa k jejímu focení pak odešlou ve formátu JPEG nejpozději do 31. srpna na email info@slunakov.cz s uvedením svého kontaktu. Vybraným místem může být například veřejný prostor, který by bylo dobré zlepšit, či místo hezké nebo nějakým způsobem exotické. Zaslaní Kukyho kamarádi budou umístěni do souřadnic mapy Olomouce. Mapu se všemi kamarády najdou zájemci na internetové adrese www.slunakov.cz.

Ihned po zveřejnění soutěže se na připravené mapě objevily první tři postavy: Škampušák Kokoška, Víla Větevnička a Kompostníček. Deset nejoriginálnějších a nejvtipnějších nápadů bude díky Technickým službám města Olomouce odměněno v rámci sluňákovského Švestkového dne pro veřejnost v Horce nad Moravou 24. září 2011. Cílem soutěže je podpora myšlenky kvalitnějšího třídění odpadů v Olomouci, včetně využití nově zaváděných popelnic na bioodpad, a upozornit na dlouhodobé kampaně podporované a koordinované Oddělením odpadového hospodářství a péče o prostředí Odboru životního prostředí SMO.

Zcela originální samostatnou cenu vymyslel pro zúčastněné hráče přímo režisér Jan Svěrák: "Myslím, že pokud bude některá postava přiměřených rozměrů, mohli bychom ji za odměnu přizvat mezi postavy z filmu do hospody pod kořeny. Mohla by sedět u baru nebo postávat poblíž a dívat se, co se děje až do konce olomoucké výstavy." Proto bude již na konci června vybrána vhodná postava, která bude do tohoto termínu doručena, aby doplnila postavičky filmu přímo na olomoucké výstavě a strávila s nimi měsíc společného života.

Zbývá tedy jen najít inspiraci na výstavách Cesty odpadů a Kuky se vrací ve Vlastivědném muzeu Olomouc, na internetových stránkách www.slunakov.cz, nebo si jen tak začít přímo hrát.

Kontakt pro média:
Michal Bartoš
michal.bartos@slunakov.cz, 602708181

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů