Čtvrtek, 28. března 2024

Reforma penzí ustoupí likvidaci škod

Vládní slib, že dividendy ČEZ půjdou na penzijní reformu, je podle Miroslava Kalouska zatím nereálný.

Reforma penzí ustoupí likvidaci škod

Energetický gigant ČEZ, z jehož dividend stát ročně inkasuje kolem 20 miliard korun, zatím důchodovou reformu platit nebude. Ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro HN říká, že "nejprve musí stát z těchto příjmů zaplatit staré závazky", které zbyly po předchozích vládách. Tím pádem se slib vlády, že veškeré příjmy z dividend použije na penzijní reformu, odsouvá na neurčito.

Většinu státních závazků tvoří ekologické zátěže, k jejichž odstranění se stát před lety zavázal a jejichž likvidace je zatím v nedohlednu. "Pokud bychom v likvidaci škod pokračovali stávajícím způsobem, tak se toho ve své funkci nedočkám," říká Kalousek. To by znamenalo, že by přinejmenším v několika nejbližších letech nešla na penzijní reformu z ČEZ ani koruna. Programové prohlášení vlády s těmito prostředky přitom počítalo.

O použití dividend každoročně rozhoduje vláda. "Primárně tyto peníze putují na likvidaci ekologických zátěží. Dále je to odstraňování následků hornické činnosti nebo také některé sociální služby," vypočítává Kalouskův náměstek pro hospodaření s majetkem státu Miroslav Zajíček.

Kdy budou ekologické škody odstraněny, úzce souvisí se spornou ekozakázkou. Podle ministerstva financí se celkové státní garance pohybují kolem 150 miliard korun. Experti přitom hodnotu tendru odhadují na 30 až 50 miliard. Hlavním propagátorem ekozakázky byl vždy právě Miroslav Kalousek.

Vláda se také v programovém prohlášení výslovně zavazuje, že příjmy z privatizace nebo z dividend použije na důchodovou reformu. "Stále platí, že výnosy státních podniků půjdou na penzijní reformu," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Kdy však na penze přijde řada, není zatím jasné.

AUTOR: Jiří Táborský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů