Pátek, 19. dubna 2024

Japonská vláda upouští od záměru zvýšit podíl jaderné energie

Japonská vláda upouští od záměru zvýšit podíl jaderné energie

Japonská vláda upouští od dosavadního plánu zvýšit podíl jaderné energie na energetickém mixu v zemi ze současných 30 na 50 procent do roku 2030. Vláda naopak bude výrazněji podporovat výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Oznámil to dnes podle agentury AP premiér Naoto Kan. Ten rovněž prohlásil, že se od června vzdá části platu, dokud nebude vyřešena krize kolem jaderné elektrárny Fukušima. Tu 11. března poničila vlna cunami vyvolaná devítistupňovým zemětřesením a z jejích reaktorů uniká radiace.

Kan naznačil, že Japonsko musí svou dlouhodobou energetickou politiku po Fukušimě formulovat znovu. Rovněž oznámil, že se počínaje červnem vzdá prémií náležejících předsedovi vlády, dokud se nevyřeší jaderná krize kolem Fukušimy. Ministerský předseda však neupřesnil, jak velkých částek se vzdá.

Vláda a společnost TEPCO provozující elektrárnu ve Fukušimě v dubnu odhadly, že bezpečné uzavření komplexu zabere nejméně půl roku. Pak by se mohlo domů vrátit na 80.000 evakuovaných ze zakázané dvacetikilometrové zóny kolem elektrárny. Dnes úřady alespoň umožnily stovce z nich krátce navštívit své domovy a vzít si tam věci.

TEPCO se už téměř dva měsíce pokouší obnovit chod chladících systémů, které přírodní pohroma vyřadila z provozu.

Premiér chce snížením vlastního platu dát najevo spoluzodpovědnost svou i své vlády za nedávné události. Vláda totiž jadernou energetiku podporuje. Kan však dnes také zdůraznil, je jedním z pilířů energetické politiky země bude výroba energie z obnovitelných zdrojů.

Premiér konkretizoval, že k jaderné energii a spalování fosilních paliv nyní přibudou další dva pilíře japonské energetiky: obnovitelná energie například ze slunce, větru a biomasy a podpora společnosti zaměřené na zachování přírodních zdrojů.

"Svědomitě zajistíme bezpečnost výroby jaderné energie a napřeme úsilí k další podpoře obnovitelné energie," prohlásil premiér s poukazem na to, že Japonsko v tomto směru zaostává za Evropou i Spojenými státy.

Kan rovněž vyzval občany, aby kupovali produkty pocházející z regionů poničených katastrofou, a podpořili tak své tamní spoluobčany.

Už o víkendu japonská vláda zdůraznila, že se Japonsko nevzdá jaderných elektráren jako součásti své energetické politiky. Nařídila však zastavit provoz trojice reaktorů elektrárny Hamaoka v centrální části souostroví. Podle odborníků totiž lze v oblasti v nejbližších desetiletích očekávat až osmistupňové zemětřesení.

Japonsko má 54 jaderných reaktorů. Po 11. březnu v nich byly provedeny důkladné inspekce.

Mezi země, které po Fukušimě nejvýrazněji přehodnotily svou energetickou koncepci, patří Německo, kde vláda pozastavila nedávno schválené prodloužení životnosti všech 17 německých německých nukleárních zařízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů