Pátek, 29. března 2024

Japonsko znovu vstane z popela

Japonsko znovu vstane z popela

Dne 11. března ve 14 hodin 46 minut postihlo Japonsko historicky nejsilnější zemětřesení a celý náš národ nyní věnuje veškeré úsilí na odstranění jeho katastrofálních následků. Zemětřesení a následná vlna tsunami si vyžádaly více než 27 000 mrtvých a pohřešovaných, mezi nimiž jsou i cizinci.

Od 11. března se Japonsku dostává velké podpory od mezinárodního společenství a od přátel z celého světa. Jménem japonského národa bych rád vyjádřil upřímný dík za tuto významnou podporu i za projevy solidarity, které jsme obdrželi z více než 130 zemí. Nesmírně si vážíme pout přátelství (kizuna) navázaných s tolika lidmi z celého světa a velmi dobře si uvědomujeme platnost rčení "V nouzi poznáš přítele".

Vláda České republiky ohlásila pomoc Japonsku okamžitě po zemětřesení. Prezident Václav Klaus, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, předseda vlády Petr Nečas a řada dalších oficiálních osobností i mnozí občané ČR projevili obyvatelům postižených oblastí svou účast zápisy do kondolenční knihy. Chtěl bych tímto vyjádřit srdečný dík za širokou podporu, která zahrnuje projevy účasti a finanční pomoc nejen od vlády, ale také od nevládních organizací a jednotlivců, a v neposlední řadě i pomoc prostřednictvím mnoha charitativních akcí pořádaných po celé republice.

Je mi nesmírně líto, že v elektrárně Fukušima došlo k havárii, která byla zařazena na nejvyšší stupeň závažnosti v mezinárodní stupnici. K boji s nebezpečím plynoucím z jaderné havárie jsem zmobilizoval všechny dostupné prostředky. Náš postup je založen na třech principech: prvním je zdraví a bezpečí všech lidí, a zejména obyvatel v okolí elektrárny, druhým je uskutečňování důkladného managementu rizika a třetím je sestavení plánu, jenž předvídá všechna myslitelná nebezpečí a umožní nám správně reagovat v jakékoliv situaci. Učiníme vše pro to, abychom zastavili únik radioaktivních látek do moře. Pokud jde o problematiku jejich zvýšeného výskytu v potravinách a ostatních produktech, děláme na základě vědeckých kritérií všechno pro to, abychom zajistili jejich bezpečnost. Pro posílení důvěry japonských i zahraničních spotřebitelů budeme i nadále pokračovat v poskytování aktuálních, otevřených a přesných informací o situaci v jaderné elektrárně Fukušima.

Japonská vláda chce urychleně vyšetřit příčinu nehody v elektrárně. Získané informace a zkušenosti chceme sdílet se světem. Tím přispějeme k účinnějšímu předcházení podobným haváriím a k bezpečnějšímu využívání jaderné energie.

Obnova zničeného východního Japonska nebude snadná. Vláda ji postavila na třech pilířích: "vybudování regionu vysoce odolného vůči přírodním pohromám", "vybudování společenského systému, který umožní život v harmonii s globálním životním prostředím" a "vybudování společnosti vlídné k lidem, zejména k slabým".

Náš japonský národ díky své vnitřní síle povstal z popela druhé světové války, dosáhl velkolepé obnovy a vybudoval současnou prosperitu. Stejným způsobem bezpochyby překonáme také současnou náročnou situaci, zotavíme se a vybudujeme nové Japonsko. Jsem přesvědčen, že naší povinností je stát se opět zemí, která přispívá k rozvoji mezinárodního společenství, a tak se mu odvděčit za pevná pouta kizuna a laskavé přátelství. Prosím zachovejte nám i nadále přízeň podporou přátelství a spolupráce. Děkujeme, arigató gozaimasu.


Autor je předsedou japonské vlády
Naoto Kan

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů