Čtvrtek, 28. března 2024

Novinka z GE Ecoimagination Challenge: Silnice, která vyrábí energii

Společnost GE vyzvala v červnu evropské výzkumné pracovníky, studenty, firmy a podnikatele, aby své technologické vynálezy přihlásili do soutěže inovací. Ve hře o nalezení nejlepšího způsobu výroby, propojení nebo využití energie bylo 160 milionů eur. Cenu čtenářů soutěžního webu za nejzajímavější myšlenku získal nápad na silnici ze speciálních solárních panelů.

Novinka z GE Ecoimagination Challenge: Silnice, která vyrábí energii

Silnice-elektrárna

Jedním z nejzajímavějších nápadů, které se v soutěži sešly, je určitě myšlenka Scotta a Julie Brusaw. Jejich solární silnice z recyklovatelných solárních panelů získala nejvíce hlasů od návštěvníků stránek, vyhráli proto odměnu ve výši 50 000 USD. Tu chtějí použít na další výzkum a nábor nových talentů do své firmy.

Ve spolupráci s univerzitami už Scott a Julie vyvíjejí speciální sklo stejně tvrdé jako dlažba, pod které by bylo možné umístit solární panely.

Předpokládají, že by technologie mohla fungovat nejprve třeba na parkovištích a dodávat elektřinu okolním podnikům. Celá síť takových silnic by však mohla mít mnohem širší použití - fungovat jako rozvodná síť a současně jako gigantická solární elektrárna.

GE Ecoimagination challenge: výzva představivosti

Záběr přihlášených nápadů byl opravdu veliký. Najdeme mezi nimi návod, jak využívat energii mořských vln pomocí hydrauliky nebo turbínu odolnou vůči hurikánům. Mnoho doporučení směřuje ke zvýšení účinnosti elektrické sítě - např. instalace ultra-kondenzátorů, které by byly schopné řídit výkon obnovitelných zdrojů energie, nebo software, který by s pomocí sofistikovaných algoritmů dokázal využít data v reálném čase pro předpověď spotřeby energie v budoucnosti.

Mezi přihlášenými nápady jsou i inteligentní adaptéry a vypínače, které by regulovaly energeticky náročné domácí spotřebiče a spolupracovaly s tzv. inteligentními měřidly (smart meters).

Celý článek na www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů