Úterý, 16. dubna 2024

Evropská komise žene ČR k soudu kvůli chemické látce akrylaldehyd

Evropská komise žene ČR k soudu kvůli chemické látce akrylaldehyd

Evropská komise žene Českou republiku před evropskou justici. Důvodem je skutečnost, že Praha ani přes varování z Bruselu nezařadila akrylaldehyd na seznam látek, které podléhají pravidlům o biocidních přípravcích. Už v polovině března Brusel oznámil s hrozbou sankcí, že mu v seznamu scházejí další dvě látky - flokumafen a tolylfluanid používané na ochrnu dřeva. Novelu zákona o biocidech, která má nedostatky odstranit a zrychlit připisování dalších chemikálií na seznam povolených biocidů, nyní projednává sněmovna.

Biocidní přípravky obsahují látky, jako je právě akrylaldehyd, které působí proti škůdcům v zemědělství. Mohou ale být nebezpečné také pro životní prostředí či pro zdraví lidí. Na trh se tak podle unijních norem mohou dostat jedině poté, co projdou patřičným testováním a také zapsáním účinné látky na seznam.

Česko ale podle komise tyto podmínky v případě akrylaldehydu ve stanovené lhůtě nesplnilo, a to i přesto, že ho na to komise opakovaně upozornila. Nyní se tak Praha bude muset bránit u Soudního dvora EU, kde jí v konečném důsledku hrozí pokuta. Sankce je ale udělována spíš jen ve výjimečných případech.

Aby se Česko vyvarovalo dalších sporů s EK, navrhla vláda v novele zákona o biocidech, aby napříště seznamy účinných látek nebyly součástí normy. Sněmovna s tím v prvním čtení novely koncem dubna souhlasila. Seznam povolených biocidních látek tak zřejmě bude nově obsahovat vyhláška vydávaná ministerstvem zdravotnictví.

Biocidy se užívají při hubení škůdců a plevelů v zemědělství. V přílohách zákona jich je nyní podle důvodové zprávy 27. Potom, co bude novela platit, ministerstvo do vyhlášky zařadí podle evropské směrnice dalších 13 látek včetně akrylaldehydu, flokumafenu a tolylfluanidu. V následujících čtyřech letech může vzrůst celkový počet zařazených látek zhruba na 2000.

Pokud by nové účinné látky nebyly do české legislativy začleňovány, v České republice by nebylo možné uvádět na trh některé biocidní přípravky povolené v Evropské unii. Mohl by jich být nedostatek, vznikly by překážky ve volném obchodování s těmito výrobky v EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů