Úterý, 16. dubna 2024

Malý pásový pomocník hasičů

Malý pásový pomocník hasičů

Malý pásový nakladač Cat 289C

Autor: Jakub Kozák

Malý pásový nakladač Cat 289C s vertikálním zdvihem je smykem řízený nakladač určený pro jednoduché zemní práce nejen v omezeném prostoru. Systém zavěšení podvozku spolu s pásy zajišťuje možnost použití v nejrůznějších terénních podmínkách.

Stroj je určený pro převážně tvrdé povrchy terénní povrchy. Podvozek je vybaven systémem vzájemně nezávislého odpružení a vyrábí ho samotná firma Caterpillar (pro některé jeho malé nakladače je dodává ASV/Terex, především pro typy určené na měkčí povrchy). To usnadňuje práci právě v nerovném terénu a rovněž je toto řešení komfortnější pro obsluhu. Uchycení podvozku k rámu je provedeno čtveřicí zkrutných tyčí.

Ocelové kladky se vzájemně nepohybují, pásy tedy plně nekopírují povrch. Samotné gumové pásy jsou uvnitř osazeny ocelovou výstuží.

Motor Cat C3.4 T o výkonu 61 kW a objemu 3,3 l. Nakladač, osazený dvoustupňovou převodovkou, dosahuje s tímto rychlosti až 14 km/h. Palivová nádrž na 98 litrů nafty.

Ovládání stroje zajišťuje hydraulický systém XPS s vysokým průtokem - 125 litrů za minutu. Tlak dosahovaný v tomto režimu je 28 MPa. Toto provedení hydraulického systému je vybaveno třemi přídavnými okruhy a přepadem zpět do nádrže. Hydraulický výkon nakladače je 32 kW. Nádrž na hydraulický olej pojme 42 litrů této kapaliny.

Utěsněná kabina s nástupem zepředu stroje je vybavena nastavitelnými joysticky a vzduchem odpruženou sedačkou. Vzduch do kabiny proudí přes filtr .

Vozidlo je vybaveno systémem AMICS (Advanced Machine Information and Control Systém - pokročilý informační a ovládací systém stroje), který obsluze nabízí možnost nastavení rychlost pohybu lopaty ve třech krocích. Systém rovněž kontroluje nastavené otáčky motoru.

Objem lopaty tohoto malého stoje je 0,48 m3, jeho nosnost pak 1860 kg. Hmotnost nakladače necelých pět tun.

Foto na:http://www.pozary.cz/clanek/40929-maly-pasovy-nakladac-cat-289c/

ZDROJ: www.pozary.cz, kráceno, -kow-

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů