Středa, 24. dubna 2024

Byla otevřena nová výzva o dotace z osy 1.3

Byla otevřena nová výzva o dotace z osy 1.3

V současnosti je otevřena již XXVII. výzva pro žadatele o dotace z OPŽP z osy 1.3. Omezování rizika povodní. Další je naplánována na září až říjen letošního roku. Do současnosti bylo podáno 112 projektů z celé ČR, v nichž o peníze žádaly zejména města, svazky obcí a kraje. Zaznělo to na přednášce Možnosti dotací z oblasti podpory OPŽP, která se uskutečnila v rámci veletrhu WATENVI.

Už šest měsíců před otevřením výzvy by měl žadatel prostudovat informace o možnostech této podpory a zvážit možnosti využití dotací. Dále zpracovat návrh záměru, orientačního rozpočtu apod. Měl by se také spojit s nadřízenými povodňovými orgány a zvážit, zda se na záměru bude podílet například sdružení více obcí. Konzultace by měly probíhat i s dalšími zainteresovanými institucemi. Současnými prioritami v rámci projektových záměrů jsou Digitální povodňové plány a naplňování POVIS, mapování povodňového nebezpečí a rizik a přírodě blízká protipovodňová opatření. Jak vyplynulo z přednášky pro následující výzvy budou priority rozšířené. Kriteria hodnocení a finanční alokace se u nich mohou lišit.

Žadatelé by si měli podrobně prostudovat informace o oblasti podpory 1.3 na webových stránkách POVIS www.povis.cz a www.vodavkrajine.cz.

Povodňový informační systém (POVIS) zpřístupňuje získaná data a je pro něj připravena nová aplikace Záplavová území. Vše směřuje k tomu, aby fungoval jednotný systém elektronické evidence záplavových území, do které by byly přímo zapojeny kraje a obce s rozšířenou působností, tedy ty úřady, které záplavová území stanovují. Odpadá tak doručování záplavových území na MŽP, informace se do celorepublikové databáze dostanou s minimálním zpožděním a odpovídají aktuálnímu stavu. Dále byly v POVISu vytvořeny odkazy pro export dat veřejných databází podle krajů, což usnadní tvorbu a aktualizaci digitálních povodňových plánů krajů, ORP a měst. Jedná se o evakuační místa, ohrožené objekty, ohrožující objekty, protipovodňová opatření, místa omezující odtokové poměry a databáze stanovených záplavových území ve vrstvách GIS. Rozvoj POVISu je také jednou z priorit oblasti podpory 1.3.1 OPŽP, ze které lze požádat o dotaci na digitální povodňové plány (dPP), aktualizace a naplňování databází Editoru dat - POVIS.

Byl představen také Program prevence před povodněmi, podpora OPŽP na přírodě blízká protipovodňová opatření a podpora povodňové služby. Ta se týká možností dotací na práci povodňových komisí, zlepšení systému monitoringu (zejména srážek a vodních stavů) pro předpovědi a varování, na zlepšení systémů na varování a vyrozumívání obyvatel se zaměřením na lokální systémy. Finance z této oblasti lze získat rovněž na mapování povodňových rizik a podporu Povodňového informačního systému, digitálních povodňových plánů a další.

Zdroj: Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů