Úterý, 19. března 2024

Projekt Ovoce do škol běží již druhým rokem, účastní se ho 3 143 škol

Projekt Ovoce do škol běží již druhým rokem, účastní se ho 3 143 škol

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dnes zveřejnil informace o projektu Ovoce do škol a souhrnný přehled všech dodavatelů. Důvodem je ulehčit školám orientaci při výběru dodavatele na příští školní rok. Ve školním roce 2010/2011 se projektu účastní celkem 370 241 žáků z 3 143 škol ve všech regionech ČR. Celková finanční podpora ze zdrojů EU a ČR činí v tomto školním roce necelých 89 mil. Kč.

Již druhým školním rokem se školy v České republice zapojují do projektu Ovoce do škol. Základním cílem celého projektu Ovoce do škol je přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí a tím zároveň bojovat proti dětské obezitě. Jako cílová skupina byli po dohodě resortů školství, zdravotnictví a zemědělství zvoleni žáci prvního stupně základních škol. "Velmi pozitivně vnímám zapojení až 81% dětí z cílové skupiny do tohoto projektu, což je v celoevropském měřítku vynikající výsledek", říká ředitel SZIF Ing. Oldřich Černoch CSc.
Je třeba ocenit spolupráci jednotlivých škol v projektu Ovoce do škol, kdy učitelé nad rámec svých běžných pracovních povinností pomáhají předávat produkty žákům a rovněž připravují doplňkové aktivity zaměřené na poznávání produktů ovoce a zeleniny, způsobu jejich úpravy ke konzumaci a vysvětlení jejich přínosu pro zdraví. Produkty jsou dětem dodávány zdarma, bez finančního příspěvku rodičů. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené ovoce a zeleninové šťávy, které neobsahují konzervanty ani přidaný cukr, sladidla, sůl či tuky.

Ve školním roce 2010/2011 se projektu Ovoce do škol účastní celkem 370 241 žáků z 3143 škol ve všech regionech ČR. Oproti minulému školnímu roku to znamená nárůst počtu dětí zapojených do projektu o více než 10%. Distribuce ovoce, zeleniny a ovocných šťáv je zajišťována prostřednictvím šestnácti schválených žadatelů, kteří byli Státním zemědělským intervenčním fondem schváleni pro dodávání produktů podle nařízení vlády č. 478/2009 Sb.

Pro snadnější orientaci škol při výběru dodavatelů a ve způsobu dodávání produktů projektu Ovoce do škol připravil SZIF přehled informací o dodávaných produktech a schválených žadatelích. Údaje z přehledu se vztahují zejména k roku 2010/2011. Schváleným žadatelům byla poskytnuta možnost tyto údaje doplnit podle svých potřeb a zkušeností s prováděním projektu, například o své kontaktní údaje, doprovodné programy nebo loga. Pro informaci dodáváme, že v průběhu školního roku není školám umožněno měnit schváleného žadatele, se kterým uzavřely smlouvu o dodávání produktů. Školy mohou ke změně dodavatele přistoupit od příštího školního roku.

Seznam dodavatelů najdete zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů