Čtvrtek, 25. dubna 2024

Záleží nám na přírodě, na hodinku zhasneme

Jeden by nevěřil, kolik se dnes najde společností, které na tzv. Den Země vypnou své logo nebo zaváží k jinému zelenému humbuku a ještě o tom nadšeně informují veřejnost. Věci by se měly nazývat pravými jmény, takže následující řádky jsou o zelené šaškárně, kterou firmy se stále větší oblibou rozehrávají a média se s nadšením přidávají a poskytují firmám "zelené PR".

Záleží nám na přírodě, na hodinku zhasneme

Většina firem, které se k akci připojily a vydaly k tomu tiskovou zprávu, zaznamenala mediální výstup do 10 zmínek. Avšak celkově na heslo "hodina země" vrací monitoring médií za období březen neuvěřitelných 240 odkazů. A to už se vyplatí produkovat nějakou tu zprávu. Zde pár příkladů:

  • "Telefónica O2 se jako společensky odpovědná firma připojuje k celosvětové akci Hodina Země, největší celosvětové iniciativě na podporu klimatu. Dne 26. března 2011 od 20.30 do 21.30 hod. symbolicky zhasne osvětlení všech svých budov. Zapojením do této akce ukazuje, že jí není lhostejná budoucnost planety a její další udržitelný rozvoj. (...) Na prodejnách bude vypnuto logo a kompletní osvětlení včetně plazmových televizí ve výlohách a panelech."

  • "Společnost T-Systems Czech Republic se připojuje k iniciativě Hodina Země, která se bude konat 23. března od půl deváté večer místního času. (...) Společnost T-Systems jako příspěvek k této akci vypne osvětlení loga na svém sídle a zároveň částečně vypne vnitřní osvětlení."

  • "Vodafone v sobotu 26. března ve 20.30 hod. vypne osvětlení centrály v Praze na Vinici a v Call centru v Chrudimi. Potemní také prodejny či LED panely v Praze. Připojením se k Hodině Země dává Vodafone najevo, že mu jako odpovědné firmě nejsou lhostejné problémy životního prostředí a osud planety Země. Tuto aktivitu Vodafone propaguje na svých webových stránkách, sociálních sítích, prodejnách a také LED obrazovkách."

  • "V souladu se svým závazkem v oblasti udržitelného rozvoje se skupina UniCredit dne 26. března zapojí do celosvětové mobilizační akce fondu tím, že zhasne na hodinu osvětlení v některých svých budovách. Jedním z míst bude také pražská budova UniCredit Bank na náměstí Republiky."

  • "V České republice ING Bank v sobotu 26. března 2011 od 20.30 do 21.30 zhasla kanceláře a výlohy v pražském Orange House na Smíchově. "Je toho mnoho, co mohou firmy pro ochranu klimatu podniknout, a toto je cesta, která je nám sympatická," říká Zuzana Smolinsky, tisková mluvčí ING Bank.

Vypnout teatrálně na hodinu logo je jistě jednodušší než například přimět management přesedlat z rozežraných limuzín do hybridních aut, nebo jej dokonce donutit jezdit na kole či používat hromadnou dopravu (i když např. právě bývalý šéf Vodafonu, zesnulý Grahame Maher, byl známý tím, že jezdil metrem).

Ještěže alespoň někteří se ve svém jásání drží při zemi, a tak např. T-Systems ústy svého mluvčí konstatuje, "Jsme si vědomi, že hodinové snížení spotřeby elektrické energie přírodě nepomůže. Je to ale gesto, které ukazuje, že naší společnosti na životním prostředí skutečně záleží. Nejde jen o obrovské investice do moderních a úsporných datových center, ale také třeba o takovou drobnost, že v našem koncernu se recykluje plných 98 % všech odpadů."

A podobně - oč upřímnější je zpráva Commerzbank o tom, že v Německu vyměnila osvětlení výloh a log 1200 poboček, které nyní spotřebovává ani ne pětinu původního množství energie. Převedeno do představitelnější podoby, jedná se o úsporu ve výši průměrné roční spotřeby 1500 domácností.


Co je Hodina Země?

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce zavedená Světovým fondem divočiny (World Wildlife Fund, WWF), která se pořádá poslední sobotu v březnu, při které domácnosti a podniky vypnou své osvětlení a elektrické spotřebiče po dobu jedné hodiny, za zvýšení informovanosti o změnách klimatu. Vůbec poprvé se tato akce konala v roce 2007 v Austrálii a o rok později již měla celosvětovou účast.

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů