Středa, 24. dubna 2024

Kraje na severozápadě chtějí, aby se peníze za povolenky vrátily

Kraje na severozápadě chtějí, aby se peníze za povolenky vrátily

Karlovarský kraj se snaží dojednat, aby se peníze ze zdaněných emisních povolenek vrátily ze státní pokladny do kraje. Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) by mohly peníze podpořit rozvoj regionu, z něhož stát čerpá uhlí nebo teplo. Ročně jde o stamiliony korun, řekl dnes ČTK.

Novotný spolu s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD), europoslancem Richardem Falbrem (ČSSD) a zástupci hospodářských a sociálních rad z obou regionů jednali na toto téma s poradcem předsedy vlády Martinem Římanem (ODS). Podle mínění krajů zdanění emisních povolenek dolehne negativně na regiony, i když je platí firmy. Ty ale často investují do rekultivací a dalších aktivit v krajích.

Pro Sokolovskou uhelnou, která je v kraji největším odběratelem emisních povolenek, by podle odborů letos mělo jejich zdanění znamenat náklady navíc až 500 milionů korun. S klesajícím poměrem uznatelných investic to ale bude postupně více a podle technického ředitele Sokolovské uhelné Jiřího Pöpperleho by to už v roce 2013 mohlo být až 1,6 miliardy korun.

"Jsou opět postiženy nejvíc kraje, které republiku zásobovaly teplem, uhlím, elektřinou, to znamená Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský," uvedl Novotný. Podle něj by se mohl připravit podobný systém dotací, jako bylo 15 miliard korun, které postiženým regionům slíbila vláda Miloše Zemana.

"Připravíme souhrn akcí, se kterými bychom pak šli na ministerstvo," naznačil Novotný. Z peněz by se mohly podporovat projekty, které by alespoň částečně zvýšily konkurenceschopnost krajů. V Karlovarském kraji například podpora vzniku průmyslové zóny mezi Dolním Rychnovem a Citicemi a další akce.

Šlo by přitom jednoznačně o investiční akce. Možnost nahradit nějakým způsobem výpadek peněz, které firmy, platící za emisní povolenky, dávaly například do sportu nebo kultury, je podle Novotného nereálná.

Z emisních povolenek, které jsou zdarma, nyní firmy platí 32procentní darovací daň. Toto pravidlo skončí v příštím roce a od roku 2013 se přidělování povolenek zpoplatní. To přinese podnikům výrazné náklady navíc. Podle agentury Reuters by měly energetické firmy kupovat 42 až 47 procent emisních povolenek. Zbytek mají mít zdarma. Mluvčí ministerstva životního prostředí to ale popřela.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů