zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

02.06.2011
Biopotraviny
Biookurky jsou čisté. Pověst biojídla ale utrpěla

Přesně tři dny trvala v Česku panika kolem biopotravin, které podle médií rozšířily nebezpečnou střevní nákazu. Přestože se ukázal opak, ředitel řetězce s biojídlem Country Life říká, že jej i celý biopotravinový byznys aféra hodně poškodila.

"Už od nedělního rána, kdy jsme se to dozvěděli, to bylo hodně dramatické. Celý včerejšek jsem nedělal nic jiného, než se věnoval novinářům," říká Otakar Jiránek, ředitel Country Life.

Jiránek tvrdí, že vedení Country Life už od neděle vědělo, že bakterie Escherichia coli byly zaznamenány jen na jednom nebo dvou kusech biookurek. Navíc od úplně jiného distributora, než od kterého zeleninu z Německa odebírají.

"Média tvrdila věci, které vůbec nebyly doložené. I když ušlé tržby ještě spočítané nemáme, je jisté, že to bude mít velký dopad na nás i na celý sektor biopotravin. I dnes ministr zemědělství Fuksa řekl, že bioprodukty mohou být kontaminovány tím, že se polévají močůvkou, což vůbec není pravda. Tak se v ekologickém zemědělství vůbec nehospodaří," oponuje Jiránek.

Country Life, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství a Bioinstitut nyní připravují veřejné prohlášení. Jiránek se také chce poradit s právníky a vůči některým médiím pravděpodobně podá žalobu. "Protože u biopotravin je naopak mnohem menší riziko kontaminace nebezpečnými látkami než u všech ostatních potravin. Jejich kvalita se velmi přísně kontroluje," ujišťuje Jiránek.

Že by biopotraviny byly z hlediska nákazy nebezpečné, popírají i odborníci. Například bývalý náměstek ministra pro ekozemědělství Jiří Urban tvrdí, že nákaza zeleniny biologickým hnojivem je velmi nepravděpodobná.

"Hnojivo se nestříká na listy, ale zaorává se do půdy. Navíc se to dělá před začátkem sezony, takže bakterie by v půdě nepřežily," říká Urban. "Jediná teoretická možnost by byla, že by zeleninu například pokálel pták a bakterii by na ni přenesl. Nebo že by zelenina byla uskladněna ve sklepě a vykálel by se na ni například potkan. Ale tohle riziko je u každé zeleniny," říká Urban.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
INISOFT s.r.o.
13
9. 2017
13.9.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí