Čtvrtek, 28. března 2024

Přísné kontroly ekologických zemědělců zajišťují bezpečnost tuzemských biopotravin

Přísné kontroly ekologických zemědělců zajišťují bezpečnost tuzemských biopotravin

České biopotraviny jsou bezpečné. Ani dovozové biookurky se jako zdroj nákazy způsobující krvácivé průjmy nepotvrdily. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o rozptýlení nedůvěry, kterou v posledních dnech napomohlo rozšířit i vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy. Ekologičtí zemědělci razantně odmítají tvrzení, že v případě českých biopotravin existuje zdravotní riziko. Kontroly jsou přísné. Zahrnují i dodržování správných agrotechnických postupů.

"České biopotraviny jsou bezpečné, náš kontrolní systém podobný problém nepřipustí," ujistila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. V českém systému ekologického zemědělství fungují kontrolní a certifikační organizace, které zajišťují odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci bioproduktů a biopotravin včetně postupů jejich produkce.

"Ekologičtí zemědělci se k půdě a následně i k plodinám i k zelenině chovají mnohem šetrněji a nepoužívají hnojiva, která by mohla znehodnotit životní prostředí nebo plodiny samotné," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Z tohoto důvodu je zcela mylné se domnívat, že by některý z ekologických producentů biozeleniny polil močůvkou vzrostlé plodiny, jak naznačil ministr zemědělství Ivan Fuksa. "V praxi českých ekologicky hospodařících zelinářů se močůvka jako hnojivo nepoužívá. Pěstitelé biozeleniny v naprosté většině používají pouze hnojení vyzrálým hnojem nebo kompostem před zasetím plodiny a největší důraz je kladen na zelené hnojení, které do půdy dodává potřebný dusík. Většina ekologických zemědělců praktikuje ustájení na hluboké podestýlce, tj. systém chovu zvířat bez produkce močůvky," vysvětlil Tomáš Klejzar, místopředseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Tradiční české spotřebitele biopotravin ani aféra s údajně kontaminovanými dovozovými biookurkami nerozkolísala. Naši zemědělci rozhodně neznamenali klesající zájem o domácí ekologické produkty, o kterých si jsou zákazníci stoprocentně jistí, ze kterého pole pochází a kdo je pěstoval. "Možná, že to dokonce domácím pěstitelům biozeleniny pomůže," domnívá se Petr Weidenthaler, pěstitel biozeleniny z Velehradu. Podle něj zprávy o kontaminovaných dovozových okurkách naštěstí chování jeho zákazníků nezměnily. Vedení PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců oceňuje, že navzdory výrokům ministra zemědělství Ivana Fuksy o rizikovosti biopotravin se čeští konzumenti biopotravin řídí svými dobrými zkušenostmi s místní bioprodukcí a zdravým rozumem.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců podporuje právě podobnou lokální produkci. Připouští, že produkty, které nejsme schopni kvůli klimatickým a jiným podmínkám vyrobit, můžeme dovézt. "Zároveň si však musíme si být vědomi zvýšených rizik spojených s přepravou na velké vzdálenosti. Co vyrobit můžeme, není důvod dovážet," uzavřela Kateřina Nesrstová.

O možnostech, které mají čeští producenti biopotravin, budou jednat účastníci letošní Bioakademie, konference ekologického zemědělství. Na přelomu června a července se v Lednici na jižní Moravě zaměří právě na místní produkty, regionální produkci a odbyt biopotravin.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů