Úterý, 23. dubna 2024

Ochranáři nově zpřístupnili turistům část Stolové hory na Pálavě

Ochranáři nově zpřístupnili turistům část Stolové hory na Pálavě

Ochranáři dnes zpřístupnili tři nové turistické stezky protínající Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Pálava. Zájemci se po nich dostanou do části Stolové hory, dominanty Pavlovských vrchů, které byly až dosud uzavřeny. ČTK to řekl vedoucí správy CHKO Jiří Matuška

"Chceme, aby lidé mohli přírodu co nejvíce poznávat. Oblast Stolové hory je jedinečná, proto jsme vytypovali a vyznačili trasu, která provede návštěvníky po západním úpatí," uvedl.

Na stezce se podle něj budou moci turisté pokochat netradičním pohledem na skalní bradlo nebo obdivovat bohatě rozkvetlý podrost v listnatém lese pod Sirotčím hradem.

Matuška zdůraznil, že zpřístupnění rezervace rozkládající se na Stolové hoře pomůže také obcím z Mikulovska. Předpokládá se, že se tím zvýší turistický ruch v celém regionu.

Doposud bylo možné Stolovou horu projít pouze přes vrcholovou plošinu po červené turistické stezce. Celé západní úpatí Stolové hory tak zůstávalo návštěvníkům skryto. Nyní se na nové stezky v rezervaci napojují také stezky z Bavor, Perné a Klentnice.

Stolová hora je pro velké bohatství rostlin a živočichů, kteří na ni žijí, zařazena v systému ochrany přírody do nejpřísnější kategorie - národní přírodní rezervace. Území je chráněno od roku 1951. V takto přísně chráněném území se lze pohybovat pouze po značených cestách, upozornil Matuška.

Nové stezky byly vybudovány v souvislosti s letošním 35. výročím založení CHKO Pálava.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů