Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Tomáš Chalupa podepsal v Ostravě se zástupci kraje deklaraci pro zlepšení kvality ovzduší

Ministr Tomáš Chalupa podepsal v Ostravě se zástupci kraje deklaraci pro zlepšení kvality ovzduší

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navštívil Ostravu. Se zástupci Moravskoslezského kraje podepsal Společnou deklaraci pro zlepšení kvality ovzduší.

"Tato deklarace je součástí Akčního plánu - souboru opatření pro zlepšení stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji, který jsme v Ostravě představili na začátku dubna," řekl ministr. "Obyvatelé zdejšího regionu jsou zhoršenou kvalitou ovzduší postiženi dlouhodobě. A tato deklarace je dalším krokem v komplexním řešení celého problému, které jsme si stanovili za cíl," dodal. Ministr také připomněl, že kromě velkých původců škodlivin se na špatné situaci podílí také domácnosti a doprava.

Minimalizovat znečištění v Moravskoslezském kraji se snaží všechna zákonná opatření a místní vyhlášky. Ke zlepšení ovzduší slouží také dobrovolné dohody, grantové a evropské programy nebo kompenzační opatření.

Deklarace chce proto navíc rozšířit Operační program Životní prostředí o alternativní dopravu, dále nastínit změny pravidel pro čerpání peněz z evropských i národních zdrojů, snížit emisní zátěž, kterou způsobují lokální topeniště, podpořit vědu, výzkum a osvětu a vytvořit dílčí akční plány.

Účastníci deklarace přislíbili, že k tomu využijí všechny dostupné legislativní zdroje a budou více pracovat na vzájemné informovanosti.

Spolecna deklarace (PDF, 79 kB )

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů