Pátek, 19. dubna 2024

Program Zelená úsporám získal další prostředky

Program Zelená úsporám získal další prostředky

Ministerstvu životního prostředí se podařilo během dubna a května uzavřít dva kontrakty o prodeji emisních kreditů s japonskou firmou Mitsui na téměř 2 miliony jednotek AAU. Takto získané prostředky budou použity na doplnění příjmů programu Zelená úsporám.

"Tento prodej dokazuje, že kupci vnímají pozitivní vývoj v programu Zelená úsporám v posledních měsících, kdy se nám podařilo zkontrolovat a zadministrovat všechny žádosti a nastavit procesy dalšího fungování projektu. Ty zajistily, že všechny dosud doručené žádosti jsou v současnosti propláceny z disponibilních zdrojů Státního fondu životního prostředí. Postupně bude fond prostředky doplňovat, včetně prodejů emisních kreditů, a další doručené opravené žádosti průběžně proplácet podle data jejich přijetí," vysvětluje ministr Tomáš Chalupa. "Jsme rádi, že se prodej další části kreditů podařil a v programu Zelená úsporám se dostane na další české domácnosti, které na výplatu prostředků čekají," dodává.

V současné době probíhají další intenzivní jednání Ministerstva životního prostředí s dalšími kupci emisních kreditů. I přesto, že vyjednávání jsou po hospodářské krizi a neštěstí v Japonsku čím dál složitější, je Česká republika v prodeji emisních kreditů dlouhodobě nejúspěšnější zemí.

Do dnešního dne prodalo Ministerstvo životního prostředí celkem 87,5 milionů jednotek AAU. Většinu z nich odkoupilo Japonsko (japonská vláda a soukromá firma Mitsui), část emisních kreditů od Česka koupily i vlády Rakouska, Španělska a Světová banka.

Možnost prodat jednotky AAU získala Česká republika díky tomu, že od roku 1990 snížila své emise skleníkových plynů již o téměř 33 %, přičemž se zavázala v Kjótském protokolu ke snížení emisí skleníkových plynů o 8 %. Své nevyužité právo vypouštět emise skleníkových plynů proto může ve formě jednotek AAU prodat ostatním státům (v případě Japonska firmám), které mají problém se splněním svých závazků.

Podle zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů nakládá s jednotkami AAU Ministerstvo životního prostředí a výnosy z prodeje jednotek jsou příjmem Státního fondu životního prostředí ČR. Ten je poté investuje výhradně do programu Zelená úsporám.

Poznámky

Jednotka AAU (jednotka přiděleného množství, Assigned Amount Unit) je jednotka definovaná v rámci Kjótského protokolu, která představuje obchodovatelné právo státu vypustit jednu tunu emisí CO2 v období 2008 - 2012. Přebytek svých jednotek může země, která snížila emise víc, než se v Kjótském protokolu zavázala, prodat ostatním zemím.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů